Cheltuielile inregistrate in avans reprezinta cheltuielile efectuate anticipat pentru perioadele viitoare, care, pentru a respecta principiul independentei exercitiilor, nu se vor inregistra direct in clasa 6 de conturi (aferente perioadei curente), ci vor fi contabilizate distinct in contul 471 „Cheltuieli inregistrate in avans". Aceste cheltuieli inregistrate in avans vor fi repartizate si recunoscute esalonat pe masura ce perioadele respective se vor succeda. Vom discuta in detaliu despre functionalitatea contului 471 „Cheltuieli inregistrate in avans” si vom oferi exemple de monografii contabile pentru a intelege mai bine cum se inreagistreaza aceste cheltuieli in contabilitate.
Functionalitatea contului 471 „Cheltuieli inregistrate in avans”
Cu ajutorul contului 471 se tine evidenta cheltuielilor efectuate in avans care urmeaza a se suporta esalonat pe cheltuieli, pe baza unui scadentar, in perioadele/exercitiile financiare viitoare.
Contul 471 „Cheltuieli inregistrate in avans” este un cont de activ.
In contul 471 „Cheltuieli inregistrate in avans" sunt inregistrate de obicei chirii, abonamente, asigurari si alte cheltuieli efectuate anticipat.
De asemenea, in contul 471 se inregistreaza si achizitiile de certificate de emisii de gaze cu efect de sera si certificate verzi, realizate in perioada curenta, dar destinate utilizarii in perioade viitoare. Aceste achizitii vor fi recunoscute drept cheltuieli in momentele ulterioare stabilite pentru utilizarea lor specifica.
Onorariile si comisioanele bancare platite in scopul obtinerii unor imprumuturi pe termen lung vor fi contabilizate drept cheltuieli inregistrate in avans. Aceste cheltuieli vor fi distribuite esalonat la cheltuielile curente, urmand a fi recunoscute pe intreaga perioada de rambursare a imprumuturilor respective.
Ce se inregistreaza in contul 471 – pe debit
In debitul contului 471 „Cheltuieli inregistrate in avans” se inregistreaza:
- cheltuielile cu reparatiile, abonamentele, chiriile de achitat anticipat (401);
- cheltuielile cu reparatiile, cu abonamentele, cu chiriile achitate anticipat (5121, 5124, 5311, 5314);
- cheltuielile constatate la sfarsitul exercitiului financiar ca fiind aferente perioadelor urmatoare (605, 611 la 628, 658, 666, 668);
- dobanzile aferente contractelor de leasing financiar (167);
Ce se inregistreaza in contul 471 – pe credit
In creditul contului 471 „Cheltuieli inregistrate in avans” se inregistreaza sumele repartizate in perioadele/exercitiile financiare urmatoare pe cheltuieli, conform scadentarelor in contrapartida cu 605, 611 la 628, 652, 658, 666.
Soldul contului reflecta cheltuielile efectuate in avans.
Exemplu de inregistrare contabila cu contul 471
Va prezentam mai jos un exemplu util cu privire la utilizarea contului 471 in contabilitate.
O societate primeste o factura reprezentand servicii de abonament pentru actualizarea programului de contabilitate pentru 1 an de zile, in valoare de 1200 lei + TVA. Iata ce inregistrari contabile vor fi:
- Inregistrarea facturii primite:
% = 401 1.428 lei
471 „Furnizori” 1.200 lei
„Cheltuieli inregistrate
in avans”
4426 228 lei
„TVA deductibila”
- Incepand cu luna urmatoare, recunosc cheltuielile in conturi din clasa 6:
628 = 471 100 lei
„Alte cheltuieli „Cheltuieli inregistrate in avans”
cu serviciile
executate de terti”
Manualul Contabilului Incepator - un ghid de incredere conceput special pentru tine! Rezolva simplu si rapid orice problema legata de contabilitate! Gasesti eficient solutiile perfect legale pentru orice dilema din domeniul fiscal-contabil! Detalii aici >>
Studiu de caz inregistrari contabile cu contul 471
Iata un studiu de caz util in legatura cu inregistrarile in contul 471. Raspunsurile sunt oferite de specialistii de la portalcontabilitate.ro.
Recunoastere cheltuieli in avans
INTREBARE:
O societate comerciala care are ca obiect de activitate inchirierea spatiilor industriale, de depozitare si birouri face investitii in vederea inchirierii acestor spatii personalizate activitatii clientului - de exemplu: perete despartitor pentru a compartimenta un spatiu mai mare in unul sau mai multe, usi industriale si rampe de descarcare, compartimentari birouri si reparatii uzuale sau capitale in spatiile pe care le detine, dupa ce au plecat fostii chiriasi.
Va rog sa imi spuneti daca aceste costuri, care sunt oarecum personalizate activitatii fiecarui client pot fi incluse in cheltuieli in avans si repartizate pe costuri de intretinere si reparatii pe perioada derularii contractului de inchiriere. Care este baza legala? Aceste costuri sunt asumate prin contractele de inchiriere si sunt recuperate prin valoarea chiriei, care este mai mare sau mai mica, in functie de investitiile solicitate de catre client. Durata medie pentru astfel de contracte este de 5 ani.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 21 Iun 2024
Este foarte interesant rationamentul dumneavoastra cu privire la speta noastra. Intr-adevar, am fi tentati sa recunoastem cheltuielile cu investitiile respective la momentul efectuarii lor si nu sa amortizam pe masura ce activul este inchiriat.
Conform Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, prin intermediul contului 471 Cheltuieli in avans “se tine evidenta cheltuielilor efectuate in avans care urmeaza a se suporta esalonat pe cheltuieli, pe baza unui scadentar, in perioadele/exercitiile financiare viitoare.”
Nu exista o prevedere legala prin care legiuitorul sa ne interzica recunoasterea cheltuielilor in avans, daca rationamentul nostru justifica aceasta inregistrare. Astfel, ca societatea noastra este indreptatita sa decida sa amortizeze treptat aceste investitii si sa recunoasca pe costuri de intretinere si reparatii pe masura derularii contractului de inchiriere. Este bine venit si daca ati putea sa detaliati acest lucru in politicile firmei, odata cu depunerea situatiilor financiare anuale.
Sfatul meu ar fi sa recunoasteti pe cheltuieli in avans doar acele cheltuieli care intr-adevar au fost efectuate in vederea amenajarii spatiului pentru chirias (spre exemplu, chiriasul doreste un perete despartitor, asa ca societatea noastra se conformeaza si construieste din rigips un astfel de perete, urmand sa negocieze diferit valoarea chiriei, avand in vedere ca-si asuma anumite cheltuieli pentru ca spatial sa fie pe placul chiriasului/personalizate), iar cele care reprezinta doar reparatii curente, sa fie trecute direct pe cheltuieli (spre exemplu, societatea efectueaza o lucrare de dezinsectie – aceasta cheltuiala nu putem sa o consideram personalizata pentru clientul X, fiind doar o cheltuiala de intretinere a spatiului).
Argumentul care sta la baza recunoasterii pe cheltuieli in avans a anumitor cheltuieli este exact cel pe care l-ati mentionat dumneavoastra corect: “Aceste costuri sunt asumate prin contractele de inchiriere si sunt recuperate prin valoarea chiriei, care este mai mare sau mai mica, in functie de investitiile solicitate de catre client.”
Va fi intr-adevar o munca suplimentara cu evidenta acestor cheltuieli in avans (puteti sa lucrati chiar cu analitice, in functie de fiecare imobil in parte, daca va este mai usor), insa recunosc ca este si varianta mai corecta de aplicat, avand in vedere rationamentul.
Un sfat ce-mi trece in minte si poate o sa va ajute pe viitor este sa aveti mare grija in cazul rezilierii contractului inainte de termen, deoarece acest lucru ar presupune ca ramanem cu un sold debitor neinchis in contul 471 si care va trebui recunscut pe cheltuiala la momentul rezilierii contractului).
Spre exemplu, daca presupunem ca se efectueaza investitii totale de 12.000 lei pentru imobilul X care va fi inchiriat pe o perioada de 5 ani (60 luni) la un pret de 300 lei/luna.
Pe masura ce recunoastem venitul din chirie, vom recunoaste si cheltuiala de intretinere si reparatii pe perioada derularii contractului de inchiriere:
4111 = 706 300 lei
611 = 471 12.000 lei/60 luni = 200 lei/luna
Daca in schimb contractul de inchiriere se reziliaza inainte de termen (presupunem ca doar 1 luna a fost valabil), atunci noi vom ramane cu un sold debitor neinchis in contul 471 pe care va trebui sa-l recunoastem pe cheltuieli: