Contul 421 "Personal - salarii datorate" se utilizeaza pentru inregistrarea in contabilitate a tuturor avantajelor salariale acordate angajatilor, fie ele in bani sau in natura. Vom analiza in acest articol functionalitatea contului 421 si va vom prezenta cateva monografii contabile cu acest cont.
Functionalitate cont 421
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu personalul pentru drepturile salariale cuvenite acestuia in bani sau in natura, inclusiv a sporurilor, adaosurilor, premiilor din fondul de salarii etc.
Contul 421 "Personal - salarii datorate" este un cont de pasiv.
Ce se inregistreaza in contul 421- pe credit
In creditul contului 421 "Personal - salarii datorate" se inregistreaza:
- salariile si alte drepturi cuvenite personalului (641);
- contravaloarea avantajelor in natura acordate salariatilor (642).
Ce se inregistreaza in contul 421- pe debit
In debitul contului 421 "Personal - salarii datorate" se inregistreaza:
- retineri din salarii reprezentand avansuri acordate personalului, sume opozabile salariatilor datorate tertilor, contributia pentru asigurari sociale, contributia pentru ajutorul de somaj, garantii, impozitul pe salarii, precum si alte retineri datorate (425, 427, 431, 437, 428, 444);
- valoarea la pret de inregistrare a produselor acordate salariatilor ca plata in natura, potrivit legii (345, 347);
- drepturi de personal neridicate (426);
- salariile nete achitate personalului (512, 531).
Soldul contului reprezinta drepturile salariale datorate.
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.
Monografii contabile cu contul 421
Va prezentam mai jos cateva spete contabile utile cu contul 421 - "Personal - salarii datorate" pentru a intelege mai bine tipurile de avantaje salariale care se inregistreaza cu acest cont.
Achizitii efectuate cu cardul firmei in interes personal
INTREBARE: Administratorul unei societati (SRL) efectueaza plati din contul curent al acesteia, plati care reprezinta achizitionarea de bunuri si servicii in interes personal.
Sunt aceste plati, respectiv cheltuieli impozitate si daca da, sub ce forma?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 21 Aug 2024 In aceasta situatie, apreciez ca factura achitata nu are legatura cu activitatea economica a firmei.
Daca sumele platite cu cardul pentru care nu exista documente justificative sunt in interesul personal al administratorului , va propun inregistrarea sumelor nejustificate prin formula contabila:
6588 = 5121
Cheltuiala este nedeductibila la calculul rezultatului fiscal, conform art. 25 din Codul fiscal, deoarece nu este efectuata in scopul desfasurarii activitatii economice a societatii.
De asemenea, sumele in cauza, nejustificate, fiind sume insusite in folosul personal de catre administratorul societatii trebuie sa fie impozitate ca venituri asimilate salariilor in temeiul art. 76 alin. (2) lit. s) din Codul fiscal.
Monografia contabila aferenta inregistrarii avantajelor salariatului
Monografia contabila propusa include inregistrarea sumelor in interes personal ca avantaje salariale si folosirea contului 421 "Personal - salarii datorate":
- Recunoasterea la venituri a avantajului acordat:
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri din exploatare
- Recunoasterea pe cheltuieli de personal a avantajului in natura suportat de societate:
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate
- Retinerea contributiilor sociale obligatorii si a impozitului pe salarii:
421 Personal - salarii datorate = %
4315 Contributia de asigurare sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor
- Inregistrarea contributiei asiguratorie pentru munca datorata de societate:
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
- Decontarea avantajului suportat de societate:
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul
Avantaje in natura salariati. Monografie contabila cu contul 421 Personal - salarii datorate
INTREBARE: O societate comerciala acorda salariatilor proprii produse comercializate de acestia in scop de testare sau cadou cu ocazia zilei de 8 martie, Craciun etc. Aceste produse se evalueaza la pretul pietei si sunt tratate din punct de vedere fiscal ca si beneficii acordate salariatilor.
La descarcarea de gestiune a marfii se mai face inregistrarea 607 = 371 la valoarea de achizitie? Care este monografia contabila pentru inregistrarea acestor avantaje acordate salariatilor?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 06 Iun 2024 Daca produsele sunt acordate sub forma de cadouri cu ocazia zilei de 8 Martie si a Craciunului, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 76 alin. 4 lit. a din Codul fiscal, atunci ele nu sunt considerate venituri impozabile din punct de vedere fiscal. In schimb, daca aceleasi produse sunt acordate gratuit in orice alte situatii decat cele reglementate la art. 76 alin. 4 lit. a din Codul fiscal, atunci ele sunt tratate ca avantaje salariale supuse impozitului pe venit conform 76 alin. 2 lit. s si alin. 3 lit. b din Codul fiscal, precum si tuturor contributiilor sociale obligatorii conform art. 139 alin. 1 din Codul fiscal si pct. 3 alin. 1 din Normele metodologice (pentru CAS), art. 157 alin. 1 din Codul fiscal si pct. 11 alin. 1 din Normele metodologice (pentru CASS) si art. 220 4 alin. 1 din Codul fiscal (pentru CAM). Potrivit pct. 12 alin. 4 din Normele metodologice de aplicare, avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului.
In contabilitate, sunt posibile mai multe variante de inregistrare a avantajelor de natura salariala, in functie si de cine suporta obligatiile fiscale aferente avantajelor acordate (salariatii sau societatea).
Cea mai facila varianta de inregistrare in contabilitate este cea in care se inregistreaza doar descarcarea de gestiune prin articolul contabil 607 Cheltuieli privind marfurile = 371 Marfuri , urmand ca suma aferenta avantajului sa se reflecte, extracontabil, in statul de salarii, la nivelul fiecarui salariat beneficiar, in vederea determinarii impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii. Inregistrarile contabile pentru impozit pe veniturile din salarii si contributiile sociale obligatorii rezultate din statul de salarii sunt cele obisnuite.
Intr-o varianta de monografie contabila, prin care se doreste si evidentierea separata a avantajului salarial impozabil, inregistrarile contabile ar fi:
- inregistrarea descarcarii din gestiune a bunurilor acordate cu titlu gratuit (la cost de achizitie):
607 Cheltuieli privind marfurile = 371 Marfuri
- recunoasterea pe venituri a avantajului acordat (la pret de piata):
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri din exploatare
- inregistrarea cheltuielilor cu salariul (eventual, in plus, cu o suma necesara acoperii obligatiilor suplimentare aferente avantajului impozabil, ce poate fi acordata sub forma de prima):
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate
- recunoasterea pe cheltuieli de personal a avantajului in natura acordat:
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate
- retinerea contributiilor sociale obligatorii si a impozitului pe salarii:
421 Personal - salarii datorate = %
4315 Contributia de asigurare sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor
- inregistrarea contributiei asiguratorie pentru munca datorata de societate:
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
- decontarea avantajului acordat in natura:
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul
- plata ulterioara a salariului net:
421 Personal - salarii datorate = 5311 Casa in lei /5121 Conturi la banci.
Beneficiu in natura. Pachet salarial incetare colaborare - inregistrari contabile cu contul 421
INTREBARE: Cum se poate proceda in cazul in care s-a decis transmiterea cu titlu gratuit reprezentand beneficiu in natura, a unei masini in patrimoniul companiei cu valoare contabila neta zero, catre un angajat ca parte din pachet, la incetarea colaborarii? Ce documente sunt necesare pentru a face transferul de proprietate si scoaterea din gestiune?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 27 Mai 2024 In opinia mea, avand in vedere ca vorbim de un beneficiu acordat ca parte a pachetului salarial,consider ca trebuie intocmit un act aditional la contractul de munca concomitent cu intocmirea unui proces verbal de predare primire bun in care se prezinta detaliile bunului acordat.
Potrivit
art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal: (3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei, altele decat cele care se incadreaza in limitele prevazute la alin. (41) lit. b) si c);
Aceste tipuri de venituri intra in baza de impozitare CAS, CASS si CAM.
Ca si inregistrari contabile va propun: - Recunoasterea pe venituri a avantajului acordat (pretul de piata):
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri din exploatare
- Inregistrarea cheltuielilor cu salariile cuvenite salariatului:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate
- Recunoasterea pe cheltuieli de personal a avantajului in natura suportat pentru salariatul respective:
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate
- Retinerea contributiilor sociale obligatorii si a impozitului pe salarii (pentru salariu avantaj):
421 Personal - salarii datorate = %
4315 Contributia de asigurare sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor
- Inregistrarea contributiei asiguratorie pentru munca datorata de societate:
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
- Decontarea avantajului suportat de societate:
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul
421 Personal - salarii datorate = 5311 Casa in lei/5121
Referitor la pretul de piata in opinia mea, nu este necesar sa faceti evaluarea cu un evaluator autorizat, atata timp cat persoana nu este persoana afiliata, dar sa stabiliti un pret corect.
Din punctul de veredere al TVA Din punct de vedere al TVA, se aplica prevederile art. 270 alin. 4, lit.b) din Codul fiscal, potrivit caruia sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta.
La pct. 30 alin. (3) din NM, se precizeaza ca in sensul art. 286 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, baza de impozitare pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 270 alin. (4) si (5) din Codul fiscal este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila.
In cazul dvoastra avand in vedere ca masina este integral amortizata baza de impozitare este zero.
Scoaterea din gestiune a mijlocului fix complet amortizat:
2813=2133
f) Aspecte administrative
- Radierea din Registrul Auto: Se va efectua radierea autoturismului din evidentele RAR si anuntarea autoritatilor fiscale.
- Transcrierea proprietatii: Autoturismul trebuie inregistrat pe numele noului proprietar la Registrul Auto Roman (RAR) si la autoritatile fiscale locale
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.