Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu furnizorii pentru aprovizionarile de bunuri si prestarile de servicii, pentru care nu s-au primit facturi. In acest articol iti oferim mai multe detalii despre functionalitatea contului 408 si iti prezentam studii de caz, cu sfaturi de la experti.
Contul 408 este un cont de pasiv si face parte din conturile de terti, care sunt destinate inregistrarii datoriilor fata de furnizori pentru bunuri si servicii care au fost livrate, dar pentru care nu au fost primite inca facturile corespunzatoare pana la sfarsitul perioadei de raportare.
Acest lucru permite o reflectie mai precisa a situatiei financiare si a pozitiei patrimoniale a entitatii la momentul inchiderii exercitiului financiar.
Soldul contului reprezinta sumele datorate furnizorilor pentru care nu s-au primit facturi.
Pe debitul contului 408 se inregistreaza:
Iata cateva exemple de inregistrari contabile cu contul 408:
1. Inregistrarea datoriilor catre furnizori pentru bunuri/servicii receptionate, dar nefacturate:
Aceasta inregistrare se face la valoarea estimata a bunurilor/serviciilor receptionate, pe baza documentelor de receptie sau a contractelor.
2. Inregistrarea facturilor primite ulterior pentru bunuri/servicii deja receptionate:
In acest moment, se ajusteaza valoarea exacta a datoriilor pe baza facturii primite.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manual de politici contabile - Stick USB
Iata mai jos o spetea utila de monografie contabila cu contul 408.
INTREBARE:
O firma primeste in luna ianuarie 2024 dupa ce a intocmit decontul de tva pentru luna decembrie 2023, 2 facturi de la un furnizor una in valoare de 22.045 lei si una in valoare de 15.068 lei, ambele reprezentand contravaloare servicii.
Cum ar fi corect sa procedez acum in ceea ce priveste declaratia 394 si decontul de tva + inregistrarea cheltuielii, avand in vedere ca sunt platotoare de impozit pe profit si nu am depus inca bilantul pentru anul 2023?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 03 Feb 2024
Conform pct. 53 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor.
Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.).
Monografie contabila (luna decembrie 2023):
6xx/3xx = 408 x lei
Concomitent, se inregistreaza suma reprezentand TVA neexigibila:
4428 = 408 y lei
In luna ianuarie 2024 (la primirea facturii) se vor efectua urmatoarele inregistrari:
408 = 401 x lei
408 = 401 y lei
Si:
4426 = 4428 y lei
Conform art. 301, alineatul (2) din Codul fiscal:
,,In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 299, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala, inclusiv in cazul anularii rezervei verificarii ulterioare ca urmare a inspectiei fiscale’’.
Potrivit prevederilor art. 323 alin. (2) din Codul fiscal, decontul de taxa intocmit de persoanele inregistrate conform art. 316 va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia nastere dreptul de deducere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei pentru care se exercita dreptul de deducere, in conditiile prevazute la art. 301 alin. (2), suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei colectate care nu a fost inscrisa in decontul perioadei fiscale in care a luat nastere exigibilitatea taxei, precum si alte informatii prevazute in modelul stabilit de Ministerul Finantelor Publice.
Prin urmare, TVA din facturile primite cu intarziere se va evidentia in decontul de TVA aferent lunii ianuarie 2024, pe randul de "regularizari taxa dedusa".
Pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA nu are importanta data inregistrarii facturii, ci potrivit art 299 alin (1) lit a din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, sa detineti o factura emisa conform art 319 din Codul fiscal.
,,Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
(....)
pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319.
In ceea ce priveste declararea in declaratia informativa 394, potrivit instructiunilor de completare a D394 din Ordinul ANAF 3769/2015:
,,Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice, contracte incheiate cu persoane fizice si/sau alte documente’’.
Asadar, nu trebuie sa rectificati declaratia informativa 394 aferenta lunii decembrie 2023; facturile trebuie sa le declarati in declaratia 394 aferenta lunii ianuarie 2024, intrucat sunt primite in aceasta perioada de raportare.
Trebuie sa pastrati dovada primirii facturlori respective in luna ianuarie 2024, pentru a justifica raportarea operatiunii prin declaratia informativa cod 394 pentru aceasta perioada.
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.