INTREBARE:
O societate A din Romania este platitoare de tva si impozit pe profit. Are cod CAEN Comert cu ridicata nespecificat. Importa de la un furnizor din UK o cantitate de 200 produse la pretul de 20 GBP bucata. Furnizorul livreaza 220 produse astfel: 200 produse*20 GBP, iar 20 produse ca mostre cu valoarea 0 GBP pe factura, total factura de plata 4.000 GBP.
Pentru vama furnizorul transmite invoice-ul si o anexa in care apar produsele oferite ca mostre cu o valoare modica de 0.48 GBP cu menitunea pentru vama. In DVI intocmit de autoritatile vamale din Romania apar cele 220 produse cu mentiunea 20 buc fara valoare comerciala - valoare numai pentru vama 0.48 GBP. Se doreste ca cele 20 produse mostre sa fie incadrate ca marfuri cu inregistrarea contabila:
371 = 401 220 buc*20 GBP = 4400 GBP
401 = 609 -400 GBP
Este corect din punct de vedere legal?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 19 Iul 2022
Potrivit OMFP 1802/2014, la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel: la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit, iar costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
Intocmiti nota de receptie pentru mostrele achizitionate:
3028 = 7588 valoarea justa a mostrelor primite gratuit (pretul din oferta furnizorului)
Nota:
Mostrele nu pot fi inregistrate, potrivit Reglementarilor contabile, pe seama contului 401 (in contrapartida cu 609), ci pe seama contului 7588, fiind produse primite cu titlu gratuit.
Inregistrati plata transportului:
3028 = 5121 transportul care intra in contul stocului
Plata tva in vama:
4426 = 401
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.
Daca mostrele sunt acordate gratuit clientilor:
Potrivit art. 270 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin normele metodologice.
Conform pct. 7 alin. (10) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt ori au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu se considera livrare de bunuri daca:
1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau
2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate acestuia;
Servetelele se utilizeaza de catre client in legatura cu scutecele, deci
Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform pct. 13 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor.
Avand in vedere prevederile de mai sus, opinia mea este ca produsele respective reprezinta o acordare de bunuri in scopul stimularii vanzarilor care din punct de vedere al impozitului pe profit reprezinta cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, iar din punct de vedere al tva nu reprezinta o livrare de bunuri si nu aveti obligatia colectarii tva. Scaderea din gestiune a materialelor consumate de client se efectueaza in momentul acordarii bunurilor, indiferent de calitatea clientului (persoana fizica sau persoana juridica).
Trecerea pe cheltuieli a bunurilor acordate gratuit in scopul stimularii vanzarilor:
6232 = 3028
Daca mostrele sunt vandute clientilor:
Materialele de prezentare au fost inregistrate in gestiunea de materiale.
Potrivit Reglementarilor contabile, in creditul contului 302 "Materiale consumabile" se inregistreaza valoarea la pret de inregistrare a materialelor consumabile vandute ca atare, in contrapartida cu 371.
Potrivit Normelor generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, probate prin Ordinul 26334/2015, documentul in baza caruia se poate inregistra transferul stocurilor dintr-o gestiune in alta este Bon de predare, transfer, restituire (Cod 14-3-3A).
Bonul de predare, transfer, restituire (pentru produse finite, materiale refolosibile,
semifabricate, materiale nefolosite) serveste ca:
- document justificativ pentru incarcare/descarcare in/din gestiune;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.
In situatia in care se foloseste ca bon de predare la magazie a produselor finite, materialelor refolosibile, semifabricatelor, materialelor nefolosite se intocmeste pe masura predarii acestora la magazie, de catre sectie, atelier etc.
In cazul utilizarii ca bon de transfer intre doua gestiuni aflate in incinta entitatii, bonul de predare, transfer, restituire se intocmeste pe masura ce se efectueaza transferul.
Atentie! Transferul se efectueaza numai intre gestiuni din incinta aceleiasi entitati. In cazul gestiunilor dispersate teritorial se intocmeste Aviz de insotire a marfii (cod 14-3-6A).
In cazul utilizarii ca bon de restituire se intocmeste pe masura restituirii la magazie a valorilor materiale.
Prin urmare, in baza Bonului de predare, transfer, restituire, se inregistreaza transferul bunurilor din gestiunea de materiale in gestiunea de marfuri:
371 = 3028
Vanzarea bunurilor este impozabila in Romania, deci factura de vanzare va fi intocmita cu tva:
4111 = %
707 pret de vanzare
4427
Descarcarea gestiunii de marfurile vandute:
607 = 371 cost de achizitie
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.