INTREBARE:
O societate a incheiat cateva contracte de leasing pentru diverse echipamente industriale cu o societate din Olanda. Echipamentele sunt folosite pentru activitatea societatii pe teritoriul Romaniei. In perioada 2018-2021 societatea din Romania a retinut 3% impozit pe venit nerezidenti in baza conventiei de evitare a dublei impuneri (art. 12), detinand un certificat de rezidenta de la furnizor.
Este corecta retinerea acestui impozit? Cum ar trebui tratata din punct de vedere fiscal operatiunea de leasing? Ce alte documente mai sunt necesare?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 14 Dec 2021
Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera cea mai mare parte din riscurile si avantajele aferente dreptului de proprietate asupra activului, conform pct. 213 din Reglementarile contabile.
Un contract de leasing este recunoscut ca leasing financiar, daca indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii (art. 7, pct. 7 din Codul fiscal):
7. contract de leasing financiar - orice contract de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte;
b) contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului;
c) utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului, iar valoarea reziduala exprimata in procente este mai mica sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente;
d) perioada de leasing depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului care face obiectul leasingului; in intelesul acestei definitii, perioada de leasing include orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit;
e) valoarea totala a ratelor de leasing, mai putin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului;
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.
Dosarul Permanent al Clientului Model Editabil si Recomandari
Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
In cazul leasingului financiar, achizitiile de catre locatar de bunuri mobile sunt tratate ca investitii in imobilizari, fiind supuse amortizarii pe o baza consecventa cu politica normala de amortizare pentru bunuri similare ale locatarului.
Reflectarea in contabilitatea locatarilor a activelor aferente operatiunilor de leasing financiar se efectueaza cu ajutorul conturilor de imobilizari corporale, conform pct. 214-215 din OMFP nr. 1802/2014.
Dobanzile de platit corespunzatoare datoriilor din operatiuni de leasing financiar se inregistreaza in contabilitatea locatarilor periodic, conform contabilitatii de angajamente, in contrapartida cu un cont de cheltuieli. Dobanda de platit, aferenta perioadelor viitoare, se evidentiaza in conturi in afara bilantului (contul 8051 "Dobanzi de platit").
Astfel, in cazul incheierii unui contract de leasing financiar intracomunitar, veti recunoaste bunul in contabilitate in conturi de imobilizari si il veti amortiza iar dobanda de platit o veti evidentia in conturi in afara bilantului.
Monografia contabila
Inregistrarea activului la valoarea contractului de leasing:
223 = 167 valoare echipament(fara dobanzi)
Evidentierea dobanzii aferente contractului de leasing: debit 8051
Inregistrarea facturii de avans(daca este cazul):
167 = 404
4426 = 4427 (taxare inversa)
Plata facturii de avans:
404 = 512x
Inregistrarea facturii cuprinzand taxe de administrare/comision de analiza:
% = 404
628
622
Plata facturii cuprinzand taxa de administrare si comisionul de analiza:
404 = 512x
Receptia echipamentului:
213x = 223 valoare bunului x curs BNR la data acordarii finantarii
Inregistrarea amortizarii lunare incepand cu luna urmatoare punerii in functiune:
6811 = 2813
Inregistrarea facturilor reprezentand rata scadenta, dobanda si casco conform scadentarului:
% = 404
167
666
613
4426 = 4427 (taxare inversa)
concomitent cu creditarea contului 8051.
Plata facturilor reprezentand rata scadenta si dobanda, conform scadentarului:
404 = 512x
La sfarsitul contractului, se va inregistra factura aferenta valorii reziduale:
167 = 404
4426 =4427
Si plata facturii aferente valorii reziduale:
404 = 512x
Potrivit punctului 321 alin. (1) din OMFP 1802/2014, in cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data acordarii finantarii. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi bancara anterioara acesteia.
In vederea asigurarii unui tratament contabil unitar, prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii, conform punctului 304 din OMFP 1802/2014.
Dpdv fiscal-TVA, societatea declara operatiunea in formularul 300 si 390, fiind achizitie intracomunitara.
Din punct de vedere al impozitului pe veniturile obtinute in Romania de nerezidenti, contractul de leasing financiar fiind asimilat unei operatiuni de finantare, fac obiectul impozitarii la sursa platile de dobanda aferente contractului de leasing financiar.
Conform art. 223 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, dobanzile de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate.
La art. 7 pct. 12 din Codul fiscal dobanda este definita ca fiind orice suma ce trebuie platita sau primita pentru utilizarea banilor, indiferent daca trebuie sa fie platita sau primita in cadrul unei datorii, in legatura cu un depozit sau in conformitate cu un contract de leasing financiar, vanzare cu plata in rate sau orice vanzare cu plata amanata.
Impozitul datorat de nerezidentul olandez pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri. Impozitul retinut se declara pana la termenul de plata a acestuia la bugetul de stat, in declaratia 100.
Cota aplicata este de 16% asupra veniturilor brute conform prevederilor art. 224 alin. 4 lit. d) din Codul fiscal.
Daca societatea olandeza prezinta certificatul de rezidenta fiscala se aplica prevederile la art. 11 din Conventia incheiata cu Olanda-Legea 85/1999, dispozitii care prevad ca:
1. Dobanzile provenite dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acel celalalt stat.
2. Totusi aceste dobanzi pot fi, de asemenea, impuse si in statul contractant din care provin, in conformitate cu legislatia acelui stat, dar, daca beneficiarul efectiv al dobanzii este un rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 3% din suma bruta a dobanzii.
Asadar, daca detineti un certificat de rezidenta fiscala al furnizorului olandez, pentru perioada 2018-2021 ati procedat corect prin retinerea unui impozit de 3 %; d-voastra ati incadrat operatiunea ca redeventa, ceea ce ar fi valabil, dupa parerea mea, la leasingul operational, insa procentul de impozit este acelasi.
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.