INTREBARE:
O societate comerciala este neplatitoare de tva. Plateste o licenta pentru un program de grafica catre o firma din Australia. Societatea primeste o factura fara TVA in USD.
Ce obligatii de plata si de raportare are societatea legate de inregistrarea in contabilitate a acestei facturi?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 28 Martie 2022
Prin natura sa, serviciul primit este un serviciu electronic pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 278 alin. (2) conform careia locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul acestuia, persoana impozabila d.p.d.v. al TVA. Astfel, beneficiarul este obligat la plata TVA in Romania conform prevederilor art. 307 alin. (2) din Codul fiscal
"(2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6)."
Avand in vedere ca prestatorul este persoana impozabila stabilita pe teritoriul unui stat tert, pentru serviciul primit, beneficiarul din Romania nu trebuie sa se inregistreze in regim special in scopuri de TVA conform prevederilor art. 317, obligatie care ar fi intervenit numai in situatia in care prestatorul ar fi fost persoana impozabila cu sediul activitatii economice intr-un stat membru, altul decat Romania, aspect reglementat prin normele de aplicare ale art. 278 alin. (2) la pct. 15 alin. (13)
Vezi AICI tot ce trebuie sa stiti despre tranzactiile intracomunitare, dar si alte cateva sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata.
"(13) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 291 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 292, 294, 295 sau 296 din Codul fiscal. Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa. In situatia in care beneficiarul, persoana impozabila stabilita in Romania, nu este inregistrat in scopuri de taxa si serviciul este taxabil, trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare pentru achizitii intracomunitare de servicii prevazute la art. 316 sau 317 din Codul fiscal."
Fiind obligat la plata TVA in Romania, beneficiarul din Romania trebuie sa achite efectiv TVA bugetului de stat din Romania pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care serviciul a fost primit si sa transmita formularul cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". Decontul special cod 301 se completeaza la sectiunea 4 denumita "Operatiuni prevazute la art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal", dar fara report la subsectiunea 4.1 "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal ".
Raportarea valorii operatiunii si a sumei TVA datorate se efectueaza in lei conform instructiunilor din O.P.A.N.A.F. nr. 592 din 3 februarie 2016 la
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii Stick USB
Sectiunea 4 "Operatiuni prevazute la art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal" se completeaza de catre:
- persoanele impozabile obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, care nu sunt inregistrate si nu trebuie sa se inregistreze conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, si persoanele juridice neimpozabile care sunt inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, care sunt beneficiare ale serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal si care sunt furnizate de catre persoane impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Romaniei ......."
Suma TVA datorata conform prevederilor art. 307 alin. (2) din Codul fiscal se calculeaza prin aplicarea cotei standard TVA 19% asupra bazei de impozitare determinate in lei prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul extern.
Suma TVA datorata care nu poate fi recuperata de la buget prin exercitarea dreptului de deducere deoarece se afla in regimul special de scutire reglementat prin art. 310, fiind aplicabile prevederile art. 310 alin. (10) lit. a)
"(10) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile prevazute la art. 297 si 299;
b) nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau pe alt document."
In functie de natura licentei, inregistrarea contabila poate fi efectuata prin formula contabila:
Licenta ca imobilizare necorporala:
205 = %
”Concesiuni, brevete, licente, ……” 404
”Furnizori de imobilizari”
446
”TVA datorata”
Lunar, se inregistreaza cheltuieli de exploatare cu amortizarea liniara a licentei.
Licenta cu drept de utilizare pe o perioada limitata de 6 luni:
471 = %
”Cheltuieli anticipate” 401
”Furnizori de imobilizari”
446
”TVA datorata”
Lunar, timp de 6 luni, se efectueaza decontarea cheltuielilor anticipate prin formula contabila 628 = 471.
Vezi AICI tot ce trebuie sa stiti despre tranzactiile intracomunitare, dar si alte cateva sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata.