INTREBARE:
O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA acorda cadouri angajatilor cu ocazia implinirii a 30 de ani de activitate, sub forma unui bun a carui valoare individuala este 125 lei + TVA.
Care sunt inregistrarile contabile pentru aceasta cheltuiala? Care este tratamentul TVA?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 17 Sep 2021
Veniturile din salarii cuprind totalitatea toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
Aceste venituri cuprind sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca (salariile de baza, sporurile si adaosurile de orice fel, indemnizatiile, recompensele si premiile de orice fel, sumele reprezentand premiul anual, sumele primite pentru concediul de odihna, sumele primite in caz de incapacitate temporara de munca, valoarea nominala a tichetelor de masa, tichetelor de cresa, voucherelor de vacanta, orice alte castiguri in bani si in natura, primite de la angajatori de catre angajati, ca plata a muncii lor), dar si orice alte drepturi sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor.
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.
Daca destinatia acestor bunuri vizeaza proprii salariati, sumele respective vor fi considerate avantaje in natura la nivelul salariatilor fiind supuse impozitului pe salarii. Astfel. potrivit art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta includ printre altele si orice bunuri sau servicii oferite gratuit salariatilor sau la un pret mai mic decat pretul pietei. Potrivit pct. 12 alin. (4) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
Din punct de vedere contabil va propunem urmatoarele inregistrari contabile:
- inregistrarea facturii
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 401 Furnizori
- recunoasterea cheltuielii reprezentand avantajul in natura acordat
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- retinerea obligatiilor fiscale datorate de angajat
421 Personal - salarii datorate = %
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor
4315 Contributia de asigurari sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
- inregistrarea decontarii avantajului acordat
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul
- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
In raport cu regimul TVA, societatea poate intocmi autofactura in scop de TVA daca la momentul achizitiei are drept de deducere a TVA.
Cu toate acestea, apreciem ca TVA inscrisa in factura emisa de catre furnizarii de bunuri/servicii achizitionate cu scopul de a fi acordate salariatilor nu poate fi dedusa de catre angajator in calitatea sa de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Astfel, consideram ca persoana impozabila are dreptul de a deduce TVA aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor enumerate la art. 297 alin. (4) lit. a) - e) din Codul fiscal.
In cazul analizat, nu va putea fi exercitat dreptul de deducere a TVA intrucat bunurile achizitionate de societate nu sunt destinate utilizarii in folosul unor operatiuni taxabile sau scutite de TVA, aceasta neputand fi recuperata prin exercitarea dreptului de deducere.
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.