INTREBARE:
O PFA este platitoare de TVA. A achizitionat cu facturi fiscale diverse produse si servicii care ar putea fi incadrate ca si protocol (articole de imbracaminte, bijuterii, aranjamente florale, consumatii restaurant).
In ce conditii ar putea fi declarata TVA aferenta acestora ca si deductibila in decontul de TVA sau nu se recomanda deloc acest lucru? Valoarea acestei TVA este insignifianta comparativ cu TVA colectata care se va raporta in decontul de TVA.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 26 Feb 2022
Referitor la cheltuielile de protocol si cadourile oferite clientilor, pentru tva sunt incidente normele prevazute de art. 270 alin. (8) lit. c) si 271 alin. (5) lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
„270.(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
c) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice;
„271.(5) Nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata in sensul alin. (4), fara a se limita la acestea, operatiuni precum:
a) utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, in conditiile stabilite prin normele metodologice;”
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.
Documentele justificative nu sunt reglementate in mod special pentru cadourile acordate si protocolul realizat pentru promovarea activitatii societatii. In practica se intocmesc urmatoarele documente: decizie de management pentru aprobarea bugetului alocat acestor cheltuieli, proces-verbal in care se prezinta bunurile acordate/serviciile oferite, valoarea acestora si activitatea aferenta, alocarea de cheltuieli pentru anumiti clienti si ulterior semnarea unor contracte si inregistrarea unor venituri, etc.
Monografie contabila aplicabila:
1. Inregistrarea facturii prin care se achizitioneaza bunuri/servicii ce vor fi acordate in cardul unor actiuni de protocol (altele decat bauturi alcoolice si/sau produse din tutun):
6231 „Cheltuieli de protocol” = 401 „Furnizori” 1.000 lei
4426 „TVA deductibila” = 401 „Furnizori” 190 lei
2. Inregistrarea facturii prin care se achizitioneaza bauturi alcoolice si/sau produse din tutun ce sunt acordate in cardul unor actiuni de protocol:
6231 „Cheltuieli de protocol” = 401 „Furnizori” 200 lei
4426 „TVA deductibila” = 401 „Furnizori” 38 lei
Taxa pe valoare adaugata aferenta bauturilor alcoolice si produselor din tutun nu este deductibila pentru actiuni de protocol, potrivit normelor prevazute de art. 297 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal:
„297.(7) Nu sunt deductibile:
b) taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii sau pentru cazurile prevazute la art. 270 alin. (8) lit. b) si art. 271 alin. (5) lit. b).”
Prin urmare nu se exercita dreptul de deducere al tva si va fi inregistrat articolul contabil:
6231 „Cheltuieli de protocol” nedeductibil = 4426 „TVA deductibila” 38 lei
3. Inregistrarea tva colectata pentru depasirea plafonului de 100 lei (exclusiv tva), si emiterea unei auto-facturi:
6231 „Cheltuieli de protocol” nedeductibil = 4427 „TVA colectata”
Trebuie facuta distinctia intre notiunea de produs si cea de cadou, reglementata de pct.7 alin. (12) din Normele metodologice date in aplicarea art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:
„7.(12)a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul”.
Autofactura emisa conform pct. 92 alin. (5) din normele metodologice aprobate prin HG 1/2016, pentru depasirea plafonului de 100 lei, se declara in decontul de TVA formular D300 completat pentru perioada fiscala in care bunul achizitionat a fost acordat cu titlul de cadou/protocol:
„92.(5) In cazul depasirii plafoanelor stabilite la pct. 7 alin. (12) pentru operatiunile prevazute la art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa intocmeasca autofactura conform prevederilor alin. (2) numai in scopuri de TVA. Autofactura va cuprinde la rubrica Cumparator informatiile de la alin. (3) lit. c), iar in cazul bunurilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, sponsorizare, mecenat, in loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat.”
De asemenea, autofactura emisa de societate se va declara si in declaratia informativa formular D394 aferent aceleasi perioade.
Masa servita la restaurant impreuna cu partenerii de afaceri este considerata prestare de serviciu potrivit pct.18 din Norme si nu o livrare de bunuri. In aceste conditii, nu se aplica limita cadoului de 100 lei pana la care nu se aplica TVA, conform pct. 8 alin. (8) din norme.
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.