INTREBARE:
Societatea noastra doreste sa ofere ca si sponsorizare contravaloarea manoperei de montaj pentru instalarea unei centrale termice. Beneficiarul sponsorizarii este o biserica. Sponsorul, adica societatea noastra, este executantul lucrarii de montaj.
Am incheiat un contract de sponsorizare in acest sens, in care la obiectul contractului scrie - obiectul contractului il constiutuie sponsorizarea beneficiarului in conditiile Legii 32/1994 cu modificarile ulterioare, cu contravaloarea manoperei de montaj a unei centrale termice, manopera in valoare de 3.000 lei cu TVA inclus.
Pe langa contractul de sponsorizare, societatea noastra trebuie sa emita si o factura cu contravaloarea manoperei de montaj? Factura ar fi documentul cu care inregistram venitul, iar contractul de sponsorizare ar fi documentul de inregistrare al cheltuielii. Care este monografia contabila?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 23 Sep 2021
Conform Legii 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.
Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, a drepturilor si obligatiilor partilor, termenele de plata sau de livrare (in cazul sponsorizarii in bunuri), clauze privind incetarea contractului, forta majora, litigii si dispozitii finale.
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.
Potrivit art.4 si art. 6 din Legea 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 4
(1)Poate fi beneficiar al sponsorizarii:
a)orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale
(2)Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, fara obligativitatea de a fi recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica, care necesita un sprijin in domeniile prevazute la art. 1 alin. (3).
Art. 6
Facilitatile prevazute in prezenta lege nu se acorda in cazul:
a)sponsorizarii reciproce intre persoane fizice sau juridice;
b)sponsorizarii efectuate de catre rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv;
c)sponsorizarii unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica care conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata.
In cazul sponsorizarii in bani sunt luate in calcul numai sumele inregistrate in contul de cheltuieli, din luna efectuarii platii, pe baza documentelor justificative.
Nu se pot efectua sponsorizari in servicii.
Astfel, veti emite o factura pentru serviciile de manopera, catre biserica respective si o chitanta si concomitent veti face o plata in lei pentru sponsorizare,
Monografia contabila:
Efectuarea lucrarii (maonopera/instalare):
4111%
704
4427
Incasare:
5311 = 4111 3.000 lei
Plata sponsorizarii, in baza contractului:
6582 = 5311 3.000 lei
Din punct de vedere fiscal, conform prevederilor de la art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, nu sunt deductibile, cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii.
Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
In cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit alin. (41).
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
Daca societatea este inregistrata ca platitoare de impozit pe profit, are obligatia depunerii declaratiei 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private", pana la data de 25 martie din anul urmator.
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.