Societatile - persoane impozabile in Romania, care presteaza servicii de transport persoane in baza comenzilor primite prin platforma Uber sau Bolt primesc facturi de la societatea nerezidenta Uber/Bolt. Afla care este monografia contabila pentru o astfel de activitate, care sunt inregistrarile pentru facturi Bolt, dar si ce obligatii fiscale si declarative are societatea din Romania.
INTREBARE:
Facturarile serviciilor de management ale operatorilor Bolt si Uber catre societatile comerciale romane care reprezinta flotele de autoturisme in activitate, intra sub incidenta aplicarii art. 223 aliniat 1 din Codul fiscal?
Se declara in Declaratia 207? Putem judeca faptul ca, acest serviciu de management al flotelor este realizat pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul Estoniei sau Olandei? Adica, mai precis, se incadreaza la litera i)?
Daca acest serviciu se incadeaza fiscal la prevederea de mai sus, cum se compara impozitele in cadrul conventiilor de evitare a dublei impuneri?
ANAF publica permanent lista conventiilor de evitare a dublei impuneri, dar nu am gasit o baza de date centralizata legata de nivelul impozitelor pe venit ce trebuie comparate. Pe noi ne intereseaza Olanda si Estonia.
Comparatia se face intre nivelul impozitului pe profit, si care impozit din cele doua tari?
Daca rezidentul, adica noi, catre care s-a facturat serviciul ar fi platitor de impozit microintreprinderi cum s-ar judeca speta?
Si mai este o problema in sensul ca In instructiunile privind completarea Declaratiei 207 la punctul 3.1 litera g) nu se mai face departajare in sensul teritorialitatii prestarilor. La litera i) din aliniatul 1 al articolului 223 se specifica incadrarea pentru serviciile prestate pe teritoriul Romaniei, nu alte servicii in afara acestui teritoriu. Cum se interpreteaza situatia in acest sens?
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale
Cartea verde a contabilitatii Stick USB
Veniturile din comisioane incasate de un nerezident din Romania se impoziteaza in Romania cu:
Impozitul pe comision se raporteaza in D100 (pozitia 634) si se plateste pana pe 25 ale lunii urmatoare retinerii sale.Se declara de asemenea in D207.
Impozitul se declara in D207 la rd.4 -Venituri din comisioane pana pe 28 februarie a anului curent pentru veniturile din anul precedent.
Pentru veniturile incasate de Uber, in situatia in care societatea din Olanda prezinta certificatul de rezidenta fiscala se aplica prevederile art. 7 din Conventie iar veniturile nu sunt impozabile in Romania. Nu se datoreaza impozit in aceasta situatie, insa se declara in D207 (facand referire la Conventie).
Pentru veniturile incasate de Uber, Conventia dintre Romania si Regatul Olandei pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital ratificata prin Legea nr. 85 din 25 mai 1999 nu trateaza distinct comisioanele. Ca atare, in situatia in care societatea din Olanda prezinta certificatul de rezidenta fiscala se aplica prevederile art. 7 din Conventie iar veniturile nu sunt impozabile in Romania. Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri Uber B.V. are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului/retinerii sumelor certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din Olanda.
Pentru a beneficia de aplicarea Conventiilor pentru evitarea dublei impuneri, nerezidentul trebuie sa puna la dispozitia partenerului roman Certificatul de rezidenta fiscala.
Daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventia care se aplica asupra acelui venit.
In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile dintre prevederile conventie si legislatia interna.
Daca un contribuabil este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acel contribuabil din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri. Legislatia Uniunii Europene se aplica in relatia Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, respectiv cu statele cu care Uniunea Europeana are incheiate acorduri de stabilire a unor masuri echivalente.
Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.
Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
Romania a definitivat textul sintetizat pentru 55 de tratate de evitare a dublei impuneri, asa cum sunt aceste tratate modificate de conventia multilaterala pentru implementarea in cadrul tratatelor fiscale a masurilor legate de prevenirea erodarii bazei impozabile si a transferului profiturilor, ratificata in Romania prin Legea nr.5/2022, denumita in continuare conventia , tratate pentru care partea romana a depus la OCDE (depozitarul conventiei) notificarile privind indeplinirea procedurilor interne necesare pentru producerea de efecte de catre conventie.
Textul sintetizat al fiecaruia dintre cele 55 de tratate de evitare a dublei impuneri poate fi consultat aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/Conventii.htm
Data de la care conventia va produce efecte pentru fiecare dintre statele partenere la un tratat de evitare a dublei impuneri este mentionata in mod distinct in sectiunea Declinare a raspunderii privind producerea de efecte de catre prevederile conventiei multilaterale din textul sintetizat al tratatului respectiv.
Textul sintetizat al celorlalte tratate de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania va fi facut public in masura in care statele cu care sunt incheiate acele tratate vor semna, respectiv ratifica conventia si vor depune la OCDE notificarile privind indeplinirea procedurilor interne necesare pentru producerea de efecte de catre conventie, daca este cazul.
In conformitate cu rezerva facuta de Romania in baza art. 35 alin.7 din conventia multilaterala pentru implementarea in cadrul tratatelor fiscale a masurilor legate de prevenirea erodarii bazei impozabile si a transferului profiturilor, ratificata in Romania prin Legea nr.5/2022, partea romana a indeplinit procedurile interne necesare pentru producerea de efecte de catre conventie si a depus la OCDE (depozitarul conventiei), la data de 6 martie 2023, notificarea privind indeplinirea procedurilor respective.
In aceste conditii, pentru tratatele de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania care sunt listate in notificare (55 de tratate), conventia va produce efecte in functie de rezervele si notificarile pe care statele partenere de tratat le au la art. 35 din conventie, respectiv in functie de data la care Romania a depus notificarea la OCDE (6 martie 2023).
Referitor la art. 223 al. (1) lit.g), sunt venituri impozabile cu impozit pe veniturile nerezidentilor:
g) comisioane de la un nerezident care are un sediu permanent in Romania, daca comisionul este o cheltuiala a sediului permanent/a sediului permanent desemnat;
Conform articolului 223 alineatul (1) litera g) din Codul Fiscal al Romaniei, sunt considerate venituri impozabile cu impozit pe veniturile nerezidentilor comisioanele primite de la un nerezident care are un sediu permanent in Romania, in cazul in care comisionul constituie o cheltuiala a sediului permanent sau a sediului permanent desemnat.
Aceasta inseamna ca, daca un nerezident are un sediu permanent in Romania si plateste comisioane catre o alta entitate, aceste comisioane vor fi considerate venituri impozabile in Romania si vor fi supuse impozitarii, in masura in care sunt cheltuieli efectuate in cadrul sediului permanent sau a sediului permanent desemnat al nerezidentului in Romania.
INTREBARE:
Veniturile unei flote raidsaharing in relatia cu operatorii Uber sau Bolt rezulta din incasari cash prin casa de marcat a autovehiculelor care realizeaza cursa si incasari de catre operatori cu cardul. Aceste sume sunt inregistrate pe portaluri de management al flotelor. Pentru sumele incasate cash documentul de evidentiere in contabilitate si declaratii este bonul fiscal.
Se poate face autofacturare in numele Bolt pentru sumele incasate cu cardul?
Se poate face autofacturare si pentru sumele incasate cash prin centralizare? Asta pentru o evidentiere mai clara a veniturilor.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA conform legislatiei in vigoare la data de 04 Mar 2024
Rezervarea curselor de catre operatori prin interemediul platformelor Uber si Bolt se face de catre clienti prin introducerea datelor de idenitificare, a locatiei, a modalitatii de plata etc.
Se emit facturi de vanzare si in cazul curselor platite cu numerar.
Facturile se emite de catre Uber/Bolt in numele firmei de transport alternativ. Pentru acest serviciu, pentru procesarea platilor si pentru intermedierea serviciilor de contactare a clientilor, Uber si Bolt percep un comision pe care firma de transport il achita periodic. Deci nu este nevoie de autofacturare, este nevoie sa fie exportata corect situatia vanzarilor din platforma Uber/Bolt.
In situatia in care rezervarea curselor si plata se fac prin intermediul platformelor Uber si Bolt, iar facturile sunt emise in numele firmei de transport alternativ, nu este necesar sa efectuati autofacturare pentru sumele incasate cu cardul sau in numerar.
Comisionul perceput de Uber si Bolt este inclus in procesul lor de facturare, iar suma neta pe care o primiti este destinata serviciilor prestate de catre firma dvs. de transport.
Pentru a evidentia clar veniturile si a le raporta in contabilitate, este important sa exportati corect situatia vanzarilor din portalurile de management ale Uber si Bolt. Aceste rapoarte ar trebui sa ofere detalii despre fiecare tranzactie, inclusiv modalitatea de plata (card sau numerar) si comisionul perceput de platforma.
INTREBARE:
O societate neplatitoare de TVA, microintreprindere, care presteaza servicii Bolt are cod extern de TVA.
1. Ce obligatii fiscale si declarative are aceasta? Facturile emise de catre Bolt in numele societatii se pot centraliza intr-un tabel si inregistra intr-o singura pozitie, avand in vedere ca socieatatea este neplatitoare de TVA si nu are obligatia declararii acestora in declaratia 394? Pe rapoartele primite de la Bolt apar sume incasate prin aplicatie si cash de catre sofer.
2. Doar pentru sumele cash exista obligatia folosirii casei de marcat? Dar pentru cei incasati in aplicatie?
3. Daca Bolt emite facturi in numele societatii pentru o PJ, a cui este obligatia raportarii in e-Factura?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA conform legislatiei in vigoare la data de 09 Feb 2024
Societatea dvs. este autorizata sa presteze servicii de transport alternativ, iar in acest scop apeleaza la serviciile oferite de platforma Bolt.
Pentru aceste servicii firma din Romania va achita factura emisa de Bolt. E important de precizat aici ca platile catre Bolt sunt de natura comisioanelor platite unui nerezident.
Veniturile incasate de Bolt sunt asadar venituri din comisioane incasate de un nerezident din Romania, venituri care se impoziteaza in Romania cu 2% conform Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Estonia, pentru care va trebui sa solicitati certificat de rezidenta fiscala. Daca nu aveti certificat de rezidenta fiscala impozitul va fi de 16%.
Impozitul pe comision se raporteaza in D100 (pozitia 634) si se plateste pana pe 25 ale lunii urmatoare retinerii sale. Se declara de asemenea in D207.
Impozitul se declara in D207 la rd.4 -Venituri din comisioane pana pe 28 februarie a anului curent pentru veniturile din anul precedent.
Pentru veniturile incasate de Uber, in situatia in care societatea din Olanda prezinta certificatul de rezidenta fiscala se aplica prevederile art. 7 din Conventie iar veniturile nu sunt impozabile in Romania. Nu se datoreaza impozit in aceasta situatie, insa se declara in D207 (facand referire la Conventie).
Prin urmare este necesar sa identificati:
- facturile de intrare (comisioane Bolt)
- prestari servicii transport facturate de Bolt in numele societatii dvs.
- incasari cash
- diferenta se incaseaza prin banca
Bolt mentioneaza pe factura taxe, incasari cash dar doar informativ. Trebuie sa va fixati informatiile mentionate anteriror.
Deoarece societatea este neplatitoare de TVA, va plati efectiv TVA prin decontul special 301.
Serviciile de transport evidentiati:
4111=704
Factura de comision primita de la Bolt:
628=401
TVA aferenta comisionului 2% la valoare invoice urilor primite de la Bolt din nota contabila 628 = 401:
635 = 446
Plata TVA:
446=5121
Compensarea sumelor:
401=4111
Incasarea diferentei:
5121=4111
1. Exista programe de contabilitate care ajuta foarte mult cu importul de facturi din aplicatia Bolt, inclusiv a incasarilorcash/card. Daca exista aceasta posibilitate este obligatoriu sa aveti o astfel de evidenta mai ales ca Bolt emite facturi in numele societatii dvs..
2. Doar pentru incasarile in numerar se emite bon fiscal. Casa de marcat e una portabila si e utilizata direct de sofer.
Pentru incasarile prin card, acestea se regasesc in extrasul bancar, la modul centralizat.Nu se emite bon fiscal .
3. Saptamanal (cel putin) este necesar sa identificati ce clienti persoane juridice are firma dvs. si doar pe acelea sa le raportati in RO e factura in 5 zile calendaristice de la emitere. Obligatia nu este a contabilulul, administratorul are responsabilitatea delegarii acestei noi sarcini de raportare a facturilor. Persoana care transmite in RO e-Factura este necesar sa aibe semnatura electronica si acces in SPV. Deci nu contabilul are obligatia raportarii facturilor electronice.
INTREBARE:
O firma de transport alternativ Bolt este neplatitoare de tva.
Exemplu: taxa calculata pentru Bolt este de 9.000 lei. Totodata Bolt acorda clientilor reduceri, sume care sunt acoperite de ei, adica la o cursa care costa 15 lei acorda o reducere de 5 lei, la importul facturii valoarea acesteia este de 10 lei. Bolt afiseaza pe portalul lor suma totala a reducerilor in numerar acoperite de ei, fara sa am suma totala a reducerilor acordate, adica si a reducerilor in numerar (cei ce platesc cash) si a reducerilor in aplicatie (a celor ce platesc cu cardul).
De asemenea, pe aplicatie, in rapoartele respective avem si bacsisuri, bonusuri acordate soferilor, taxa de anulare. La final Bolt imi face factura de comision pe diferenta dintre aceste sume. Exemplu: am o factura de comision de 400 lei, adica din cei 9.000 lei scade reducerile oferite clientilor, bacsisurile, bonusuri si alte taxe. Factura are o singura pozitie pe care scrie comision si mai jos scrie ca au retinut impozitul de 2%.
Firma neplatitoare de tva, la ce suma plateste tva de 19% si la suma plateste impozit pe nerezidenti de 2% (cu Estonia)? In contabilitate ne inregistram cu valoarea facturilor importate (din care este scazuta valoarea reducerilor acordate clientilor)?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA conform legislatiei in vigoare la data de 21 Nov 2023
In esenta, prestati un serviciu de transport catre persoane fizice in Romania si intocmiti facturi cu TVA catre acestea:
4111 = % 704, 4427
Facturile astfel intocmite se declara in 394 si 300 similar unor vanzari directe, declarati prestarea unor servicii de transport de catre societatea dvs. catre persoanele fizice.
Firma Bolt, Uber doar ofera serviciul de facturare in numele societatii dvs.
Seviciul oferit de Uber, Bolt consta si in punerea la dispozitie a platformei si gasirea clientilor pe care ii aloca. In concluzie, percepe un comision, in regim de taxare inversa la societatea dvs.:
622 = 401
4426 = 4427
Incasarea contravalorii curselor efectuate inregistrati:
5121 = 4111
5311 = 4111
Plata comisionului catre platforma:
401 = 5121
Sau:
Compensare:
401 = 4111 comisionul facturat de Uber,Bolt
Incasare diferenta:
5121 = 4111
Societatea din Romania va achita catre Uber,Bolt acel comision de intermediere conform angajamentului asumat prin inregistrarea electronica pe platforma on-line. Locul prestarii in acest caz se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul.
Comisionul datorat catre Uber se declara in 300 si 390 (similar unei achizitii intracomunitare de servicii).
Veniturile incasate de Bolt sunt venituri din comisioane incasate de un nerezident din Romania, venituri care se impoziteaza in Romania cu 2% conform Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Estonia, pentru care va trebui sa solicitati certificat de rezidenta fiscala. Daca nu aveti certificat de rezidenta fiscala impozitul va fi de 16%.
Impozitul pe comision se raporteaza in D100 (pozitia 634) si se plateste pana pe 25 ale lunii urmatoare retinerii sale.Se declara de asemenea in D207.
Impozitul se declara in D207 la rd.4 -Venituri din comisioane pana pe 28 februarie a anului curent pentru veniturile din anul precedent.
Pentru veniturile incasate de Uber, in situatia in care societatea din Olanda prezinta certificatul de rezidenta fiscala se aplica prevederile art. 7 din Conventie iar veniturile nu sunt impozabile in Romania. Nu se datoreaza impozit in aceasta situatie, insa se declara in D207 (facand referire la Conventie).
Prin urmare este necesar sa identificati:
- facturile de intrare (comisioane Bolt)
-prestari servicii transport facturate de Bolt in numele societatii dvs.
-incasari cash
-diferenta se incaseaza prin banca
Bolt mentioneaza pe factura taxe, incasari cash dar doar informativ. Trebuie sa va fixati informatiile mentionate anteriror.
La final Bolt imi face factura de comision pe diferenta dintre aceste sume, exemplu am o factura de comision de 400 lei, adica din cei 9000 lei scade reducerile oferite cleintilor, bacsisurile, bonusuri si alte taxe. Factura are o singura pozitie pe care scrie comision si mai jos scrie ca au retinut impozitul de 2%:
622 = 401 400 lei comision Bolt
411 = 704 9000 lei servicii transport
5311 = 411 100 lei incasare cash transport (bon fiscal emis de sofer)
401 = 411 8600 lei compensare
5121 = 411 8500 lei diferenta ce va fi virata de Bolt in banca
INTREBARE:
O SRL neplatitoare de tva si platitoare de impozit pe venit microintreprindere are incheiat un contract de colaborare cu Bolt din Estonia si mai multe contracte de colaborare cu soferii care sunt organizati sub forma de SRL.
1. Impozitul pe venit nerezidenti 2% si tva se aplica la diferenta dintre factura de comision emisa de Bolt si facturile de bonus emise de Bolt sau doar la factura de comision?
2. Bacsisul soferilor incasat pe platforma Bolt cum se impoziteaza (impozit pe venit microintreprindere sau impozit pe venit din alte surse pe fiecare sofer)? Ce note contabile se fac?
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA conform legislatiei in vigoare la data de 23 Mar 2022
Facturile primite de la Bolt reprezinta achizitii intracomunitare de servicii ceea ce presupune sa va inregistrati in scopuri speciale de tva inainte de achizitia serviciului respectiv. Societatea dumneavoastra are obligatia platii TVA. Deoarece societatea este neplatitoare de TVA, va plati efectiv TVA prin decontul special 301.
Factura de bonus primita din partea Bolt este o reducere ulterioara a contravalorii serviciilor primite din partea Bolt si se primeste pentru realizarea unor cerinte contractuale. Bonusul primite conduce la scaderea bazei de impozitare a TVA pentru achizitiilor intracomunitare de servicii.
In jurnalul pentru cumparari, se evidentiaza factura de comision cu plus si factura de bonus cu semnul minus.
In decontul special de TVA 301 si declaratia 390 se raporteaza diferenta dintre comision datorat si bonus primit.
Serviciile de transport:
4111=704
Factura de comision:
628=401
TVA aferenta comisionului:
635 = 446
Plata TVA:
446=5121
Compensarea sumelor:
401=4111
Incasarea diferentei:
512=4111
Referitor la impozitul pe veniturile nerezidentilor, societatea dvs. trebuie sa solicite prestatorului Bolt certificatul de rezidenta fiscala la data platii veniturilor pentru respectarea prevederilor art. 230 din Codul fiscal in vederea aplicarii prevederilor din Conventia de impozitare incheiata intre Romania si Estonia.
La primirea certificatului, nu se retine impozit pe veniturile nerezidentilor deoarece sunt aplicabile prevederile art. 7 Profiturile intreprinderii , paragraful 1, din Conventia de evitare a dublei impuneri. Prin acest articol se prevede ca veniturile unui rezident al unuia dintre statele contractante vor fi scutite de impozit de celalalt stat contractant, in afara de cazul in care rezidentul are un sediu permanent in acel celalalt stat contractant.
Referitor la bacsis nu se impoziteaza.
Vezi AICI care sunt monografiile contabile care pun cel mai des probleme in practica in aceasta perioada.