INTREBARE:
O SRL neplatitoare de tva si platitoare de impozit pe venit microintreprindere are incheiat un contract de colaborare cu Bolt din Estonia si mai multe contracte de colaborare cu soferii care sunt organizati sub forma de SRL.
1. Impozitul pe venit nerezidenti 2% si tva se aplica la diferenta dintre factura de comision emisa de Bolt si facturile de bonus emise de Bolt sau doar la factura de comision?
2. Bacsisul soferilor incasat pe platforma Bolt cum se impoziteaza (impozit pe venit microintreprindere sau impozit pe venit din alte surse pe fiecare sofer)? Ce note contabile se fac?
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA conform legislatiei in vigoare la data de 23 Mar 2022
Facturile primite de la Bolt reprezinta achizitii intracomunitare de servicii ceea ce presupune sa va inregistrati in scopuri speciale de tva inainte de achizitia serviciului respectiv. Societatea dumneavoastra are obligatia platii TVA. Deoarece societatea este neplatitoare de TVA, va plati efectiv TVA prin decontul special 301.
Factura de bonus primita din partea Bolt este o reducere ulterioara a contravalorii serviciilor primite din partea Bolt si se primeste pentru realizarea unor cerinte contractuale. Bonusul primite conduce la scaderea bazei de impozitare a TVA pentru achizitiilor intracomunitare de servicii.
In jurnalul pentru cumparari, se evidentiaza factura de comision cu plus si factura de bonus cu semnul minus.
In decontul special de TVA 301 si declaratia 390 se raporteaza diferenta dintre comision datorat si bonus primit.
Serviciile de transport:
4111=704
Factura de comision:
628=401
TVA aferenta comisionului:
635 = 446
Plata TVA:
446=5121
Compensarea sumelor:
401=4111
Incasarea diferentei:
512=4111
Referitor la impozitul pe veniturile nerezidentilor, societatea dvs. trebuie sa solicite prestatorului Bolt certificatul de rezidenta fiscala la data platii veniturilor pentru respectarea prevederilor art. 230 din Codul fiscal in vederea aplicarii prevederilor din Conventia de impozitare incheiata intre Romania si Estonia.
La primirea certificatului, nu se retine impozit pe veniturile nerezidentilor deoarece sunt aplicabile prevederile art. 7 Profiturile intreprinderii , paragraful 1, din Conventia de evitare a dublei impuneri. Prin acest articol se prevede ca veniturile unui rezident al unuia dintre statele contractante vor fi scutite de impozit de celalalt stat contractant, in afara de cazul in care rezidentul are un sediu permanent in acel celalalt stat contractant.
Referitor la bacsis nu se impoziteaza.
Vezi AICI care sunt monografiile contabile care pun cel mai des probleme in practica in aceasta perioada.