INTREBARE:
O firma platitoare de tva are domeniul de activitate comert online de produse cosmetice, efectuand comert online pe platforma Emag, dar si vanzare direct catre persoane fizice, care va necesita casa de marcat.
1. Cum este corect sa fie evidentiate marfurile? La pretul de vanzare cu amanuntul sau la pretul de achizitie?
2. In cazul modificarilor de pret este avantajos sa se tina evidenta la pret de achizitie pentru a evita inventarierea stocurilor?
3. Daca se opteaza pentru gestiunea cantitativ valorica trebuie gestiuni separate?
4. Care sunt monografiile contabile?
5. Daca se tine evidenta la pretul de achizitie, cum se intocmeste NIR-ul?
Atentie! Este in plina desfasurare cea mai ampla actiune de control fiscal la comerciantii online! Vezi AICI cum te poti proteja.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 01 Oct 2022
Potrivit prevederilor OG 99/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare comert cu amanuntul/de detail este activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora.
Afisarea preturilor de vanzare este o conditie obligatorie impusa de art. 67 alin. (2) din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata potrivit caruia preturile de vanzare, preturile pe unitatea de masura si tarifele practicate se indica in mod vizibil, lizibil si fara echivoc prin marcare, etichetare si/sau afisare.
Potrivit prevederilor pct. 286 din OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, in functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul.
In cadrul comertului on line, evidenta poate fi tinuta atat prin metoda pretului cu amanuntul cat si prin metoda identificarii specifice, a costului de achizitie.
In cadrul metodei pretului cu amanuntul NIR-urile se intocmesc cu mentionarea pretului de vanzare.
La modificarea pretului de vanzare este necesara inventarierea stocului fizic pentru care se modifica pretul.
In cadrul metodei cantitativ-valorice NIR-urile se fac mentionand doar pretul de achizitie. La modificarea pretului de vanzare nu este necesara inventarierea stocurilor.
Metoda global-valorica poate fi folosita doar in comertul cu amanuntul, cea cantitativ-valorica poate fi utilizata pentru orice tip de comert, inclusiv cel cu amanuntul.
Pentru comertul cu amanuntul nu este necesara existenta a doua gestiuni distincte dar in situatia in care se efectueaza atat comert cu amanuntul cat si comert en-gros exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.
Aprovizionare marfa:
De la un furnizor intern
% = 401
371 Furnizori
Marfuri
4426
TVA deductibila
De la un furnizor intracomunitar:
371 = 401
Evidentierea TVA:
4426 = 4427
Inregistrare adaos comercial aferent in cadrul metodei pretului cu amanuntul:
371 = 378
371 = 4428
De regula transportul este efectuat prin curier sau posta, valoarea transportului fiind suportata de catre client sau de catre furnizor, in functie de valoarea comenzii si politica de vanzare a societatii.
Inregistrarea vanzarii marfurilor, pe baza facturii emise ce cuprinde si valoarea transportului daca acesta este in sarcina cumparatorului:
4111 = %
Clienti/ analitic A 707
Venituri din vanzarea marfurilor
708 - transport
Venituri din activitati diverse
4427
TVA colectata
Descarcarea de gestiune privind marfurile vandute:
% = 371
607 Marfuri - cost achizitie
Cheltuieli privind marfurile
378 - adaos comercial
Diferente de pret la marfuri
4428
TVA neexigibila
Sau in cazul evidentei la cost de achizitie:
607 = 371
Incasarea direct de la clientul final prin plata cu cardul:
5121 = 4111
Conturi la banci in lei Clienti
Decontare transport
Inregistrare factura de transport pentru serviciile prestate de la societatea de curierat:
624 = 401
Cheltuieli privind transportul Furnizori
Plata furnizorului de servicii de transport:
401 = 5121- valoarea transportului datorata curierului
Furnizori Conturi la banci in lei
In cazul in care clientul efectueaza plata numerar catre curier si acesta deconteaza valoarea incasata vanzatorului in cont colector
Potrivit art. 2 lit. h) din OuG 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se excepteaza de la obligatia incasarii prin bonuri fiscale incasarile efectuate din comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda.
Pentru vanzarea on line a produselor cu livrare prin posta sau curier si plata numerar nu se emite bonul fiscal, incasarea facand obiectul decontarii cu societatea de curierat.
Incasarea se realizeaza de catre curier care va emite chitanta in nume propriu al societatii de curierat.
Ulterior, sumele colectate in numele vanzatorului de catre curier vor fi virate acestuia in contul bancar specificat.
Emitere factura de decontare (optionala) catre societatea de transport):
461 = 4111 - suma de incasat
Debitori diversi Clienti/ analitic clienti
Incasare factura de decontare de la societatea de curierat:
5121 = 461
Conturi la banci in lei Debitori diversi
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.