INTREBARE:
Societatea X din Romania hotaraste creditarea (50.000 lei - fara dobanda) societatii Y tot in Romania, al carei capital social este detinut 100% de societatea X.
Este posibila aceasta tranzactie si care sunt notele contabile pentru ambele societati?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 01 Feb 2022
Temeiul legal al acordarii de imprumuturi in afara creditului bancar il reprezinta art. 2.158 alin. 2 din Noul Cod civil care prevede ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
Avand in vedere caracterul ocazional al imprumutului, acesta ar putea fi acordat fara dobanda.
Insa, avand in vedere relatia de afiliere intre persoanele implicate, ar trebui sa aveti in vedere prevederile de la art. 11 alin. 4 din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.
La art. 7 pct. 33 se arata ca principiul valorii de piata - atunci cand conditiile stabilite sau impuse in relatiile comerciale sau financiare intre doua persoane afiliate difera de acelea care ar fi existat intre persoane independente, orice profituri care in absenta conditiilor respective ar fi fost realizate de una dintre persoane, dar nu au fost realizate de aceasta din cauza conditiilor respective, pot fi incluse in profiturile acelei persoane si impozitate corespunzator;
Cu alte cuvinte, organele fiscale pot considera ca din punct de vedere economic imprumutul este purtator de dobanda, chiar daca in contractul de imprumut s-a stipulat contrariul.
La pct. 5 alin. 11 din NM, se fac urmatoarele precizari cu privire la imprumuturile intre partile afiliate, astfel:
Cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului. In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:
a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;
b) daca a existat o schema de distributie a profitului.
Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca la data acordarii imprumutului nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.
Atunci cand se analizeaza cheltuielile/veniturile cu dobanda, trebuie luate in considerare: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia implicata, valuta implicata, riscurile de schimb valutar si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb valutar, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului.
Din acest motiv consider ca este preferabil ca imprumutul sa fie acordat cu o dobanda ce ar fi fost perceputa de o alta firma, neaflata in relatia de afiliere.
Inregistrarea in evidenta contabila a creditului acordat se face avandu-se in vedere prevederile din Reglementarile contabile, prin utilizarea conturilor: 451 Decontari intre entitatile afiliate, 5121 Conturi la banci in lei cu ajutorul caruia se tine evidenta sumelor virate altor entitati afiliate si 766 Venituri din dobanzi, in care se inscriu dobanzile cuvenite aferente imprumuturilor acordate entitatilor afiliate, daca este cazul.
- acordarea creditului de catre imprumutator:
4511 = %
Decontari intre 5121 Conturi la banci in lei
entitatile afiliate 766 Venituri din dobanzi
- la societatea care primeste imprumutul:
% =4511
5121
666
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.