INTREBARI:
Firma de curierat A (SRL, platitoare de impozit pe venit si tva lunar). Are 10 salariati si a achizitionat o aplicatie pentru evidenta comenzilor, livrarilor etc.
Firma de curierat B incheie contract cu Flanco. Livrarile catre Flanco si incasarile sunt realizate de catre salariatii firmei A. Salariatii sunt platiti de firma A.
Facturile catre Flanco sunt emise de firma B, dar pe chitantele de ramburs apare numele firmei A pentru ca ea a achizitionat aplicatia. Banii sunt depusi cash la sediul firmei B sau in contul bancar al acesteia. Intre cele 2 firme se redacteaza un contract de prestari servicii in care se stipuleaza ca A livreaza si incaseaza in numele lui B.
Firma A are vreo obligatie fiscala sau declarativa, avand in vedere ca:
- numele si datele firmei apar pe chitantele de ramburs;
- salariatii sunt ai societatii A?
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 12 Mar 2022
Activitatea prestata se incadreaza in categoria prestarilor de servicii.
Veniturile obtinute de societatea de curierat se inregistreaza prin intermediul contului 704 "Venituri din servicii prestate".
Pentru incasarea sumelor de la beneficiarii finali nu se inregistreaza venituri.
Sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori.
Potrivit pct. 56 din OMFP 1802/2014 - orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.
Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de documente justificative.
Eventualele compensari intre creante si datorii fata de aceeasi entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi inregistrate numai dupa contabilizarea creantelor si veniturilor, respectiv a datoriilor si cheltuielilor corespunzatoare.
411.B = % 704,4427
Valoarea facturii emise se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, cat si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C.
Inregistrare sume incasate in contul clientului (platite cu cash de catre clientii finali):
5311 = 462.B
Pentru sumele incasate in contul clientului nu se emite factura deoarece sumele respective nu intra in baza de impozitare a TVA. Din acest motiv, sumele respective nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 deoarece nu reprezinta contravaloarea unor servicii.
Sumele in numerar se incaseaza ramburs prin case de marcat mobile care emit chitante platitorului si care listeaza un raport zilnic al incasarilor.
Compensarea creantei si a datoriei:
462.B = 411.B
Plata sumei neacoperita in urma compensarii reprezentand sume incasate in numele clientului:
462 = 5121/5311
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.