INTREBARE:
O societate comerciala desfasoara activitati de productie de panificatie, patiserie, cofetarie, gastronomie, comert cu amanuntul de produse alimentare si restaurante. Avem autorizat atat codul CAEN 1071, cat si codul CAEN 472 - Comert cu amanuntul si codul CAEN 5610 - Restaurante.
Potrivit Ordinului 337/2007:
Codurile CAEN 10 - Industria alimentara, nu includ prepararea de mancaruri pentru consum imediat (de exemplu in restaurante). Unele activitati sunt considerate de prelucrare (de exemplu cele efectuate in brutarii, patiserii, si unitati de preparare a produselor din carne etc., care isi vand productia proprie), chiar daca exista comert cu amanuntul prin magazinele proprii ale producatorului. Totusi, acolo unde prelucrarea este minima si nu conduce la o transformare reala, unitatea este clasificata la Sectiunea G (Comertul cu ridicata si amanuntul). Prepararea hranei pentru consum imediat, la locul prepararii, este clasificata in diviziunea CAEN 56 (Activitati de servicii de alimentatie).
Codul CAEN 5610 - Restaurante include activitatea de asigurare a serviciilor de servire a mesei pentru clienti, fie ca sunt serviti stand la masa sau se servesc singuri dintr-un galantar cu produse, fie ca mananca mesele preparate in incinta, ca le iau acasa sau ca le sunt livrate la domiciliu. Aceasta include prepararea si servirea meselor pentru consumul imediat din autovehicule sau carucioare fara motor. Productia realizata de societatea noastra se vinde atat prin magazinele si restaurantele proprii, cat si catre alti clienti (persoane juridice sau fizice).
De exemplu: fabricam supe si ciorbe in locatia destinata activitatii de productie, pe care le vindem atat in restaurantele proprii situate in alte locatii, cat si catre alte societati comerciale sau persoane fizice. La fel se intampla si cu produsele de panificate, cofetarie sau gastronomie produse in unitatea de productie, care se vand atat prin magazinele/restaurantele proprii, cat si catre alti clienti.
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.
In acelasi timp in restaurantele proprii, pe langa produsele pregatite in unitatea de productie care se vand clientilor ca si "meniul zilei" la cererea clientilor, pot fi pregatite si alte sortimente (de ex. carofi prajiti, mititeti, preparate la gratar, burgeri, unele sortimente de paste, salate etc.). De asemenea, din unitatea de productie livram produse de panificatie, patiserie, cofetarie, gastronomie pentru diferite evenimente (nunti, botezuri etc). Pentru unele evenimente asiguram si personalul si logistica necesara, servicii care sunt facturate clientilor si inregistrate contabil in contul 704.
Avand in vedere facilitatile care se acorda societatilor care desfasoara activitate in domeniul industriei alimentare, care realizeaza minim 80% din cifra de afaceri din acest domeniu prevazute de Legea 135 /2022 (reducerea cu 3,75% a contributiei pentru asigurari sociale, scutire de la plata contributiei pentru asigurari de sanatate si impozit pe salarii), in cifra de afaceri realizata din industria alimentara folosita ca baza pentru aplicarea facilitatilor fiscale stabilite prin Legea 135 /2022 intra si produsele realizate in unitatea de productie care se vand prin magazinele/restauantele proprii sau pentru diferite evenimente?
Care ar fi in opinia dvs. categoriile de venituri pe care ar trebui sa le adaugam la baza de calcul a cifrei de afaceri pentru aplicarea facilitatilor fiscale prevazute de Legea 135/2022, respectiv ce categorii de venituri ar trebui eliminate din baza de calcul a cifrei de afaceri?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 11 Iul 2022
Facilitati constand in taxe salariale reduse se aplica pentru activitati care tin de industria alimentara.
Conform CAEN Rev2 in urma activitatii de prelucrare nu trebuie sa rezulte in mod direct produse alimentare.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Dosarul Permanent al Clientului Model Editabil si Recomandari
Ori in situatia expusa de dvs. rezulta produse alimentare pentru consum imediat sau pentru vanzarea catre ale societati.
Deci din acest motiv activitatea de preparare a meniurilor/produselor nu se incadreaza la codurile CAEN -10 astfel incat sa se poata aplica facilitatile privind taxe salariale reduse.
Mai jos regasiti lista activitatilor arondate codurilor CAEN clasa 10:
10 Industria alimentara
Aceasta diviziune include prelucrarea produselor provenite din agricultura, silvicultura si pescuit si transformarea lor in alimente si bauturi pentru uzul uman sau animal, si include productia diverselor produse intermediare care nu constituie in mod direct produse alimentare. Activitatea genereaza adeseori produse secundare de valoare mai mare sau mai mica (de exemplu piei brute din abatoare sau turte din seminte oleaginoase, din productia de ulei).
Aceasta diviziune este organizata pe activitati aferente diferitelor tipuri de produse: carne, peste, fructe si legume, grasimi si uleiuri, produse lactate, produse de morarit, produse de panificatie si paste fainoase, produse pentru hrana animalelor si alte produse alimentare. Productia poate fi efectuata pe cont propriu, precum si pentru terte parti, ca in cazul serviciilor din abatoare.
Aceasta diviziune nu include prepararea de mancaruri pentru consum imediat (de exemplu in restaurante).
Unele activitati sunt considerate de prelucrare (de exemplu cele efectuate in brutarii, patiserii, si unitati de preparare a produselor din carne, etc., care isi vand productia proprie), chiar daca exista comert cu amanuntul prin magazinele proprii ale producatorului. Totusi acolo unde prelucrarea este minima si nu conduce la o transformare reala, unitatea este clasificata la Sectiunea G (Comertul cu ridicata si amanuntul; repararea autovehiculelor cu motor si a motocicletelor).
Prepararea hranei pentru consum imediat, la locul prepararii, este clasificata in diviziunea 56 (Activitati de servicii de alimentatie)
Productia hranei pentru animale prin prelucrarea deseurilor de la abatoare sau din produse secundare este clasificata in 109, in timp ce prelucrarea deseurilor de alimente si bauturi in materii prime secundare este clasificata in 383, iar eliminarea reziduurilor de alimente si bauturi in 3821.
101 Productia, prelucrarea si conservarea carnii si a produselor din carne
1011 Prelucrarea si conservarea carnii
Aceasta clasa include:
- activitati ale abatoarelor angajate in sacrificarea, sortarea sau ambalarea carnii: vita, porc, miel, iepure, oaie etc.
- productia de carne proaspata, refrigerata sau congelata, in carcase
- productia de carne proaspata, refrigerata sau congelata, transata.
Aceasta clasa include de asemenea:
- sacrificarea si prelucrarea balenelor, pe uscat sau pe vase specializate
- productia de piei brute si piei prelucrate provenite de la abatoare, inclusiv obtinerea lanii de oaie
- productia de untura si alte grasimi comestibile de origine animala
- prelucrarea organelor si maruntaielor de animale
- productia de lana trasa
Aceasta clasa exclude:
- productia grasimii comestibile de pasare, vezi 1012
- ambalarea carnii, vezi 8292
1012 Prelucrarea si conservarea carnii de pasare
Aceasta clasa include:
- activitati ale abatoarelor angajate in sacrificarea, prelucrarea sau conservarea carnii de pasare
- productia de carne de pasare proaspata, refrigerata sau congelata si transarea acesteia in portii
- productia grasimilor comestibile de pasare
Aceasta clasa include de asemenea:
- productia de pene si puf
Aceasta clasa exclude:
- ambalarea carnii, vezi 8292
1013 Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare)
Aceasta clasa include:
- productia de carne uscata, sarata sau afumata
- fabricarea preparatelor din carne:
- carnati, salam, pateu, sunca fiarta, etc.
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea de preparate refrigerate si a mancarurilor din carne de pasare, vezi 1085
- fabricarea supelor continand carne, vezi 1089
- comertul cu ridicata al carnii si al produselor din carne, vezi 4632
- ambalarea carnii, vezi 8292
102 Prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor
1020 Prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor
Aceasta clasa include:
- activitatea de preparare si conservare a pestelui, crustaceelor si molustelor si anume: refrigerarea, congelarea, uscarea, afumarea, sararea, punerea la saramura, conservarea etc.
- obtinerea de preparate din peste, crustacee si moluste: fileuri de peste, icre, caviar, inlocuitori de caviar etc.
- productia de faina de peste destinata consumului uman sau pentru hrana animalelor
- productia de faina si produse solubile din peste si din alte animale acvatice, improprii pentru consumul uman
Aceasta clasa include de asemenea:
- activitatea navelor angajate numai in prelucrarea si conservarea pestelui (nave uzina)
- activitatea de prelucrare a algelor marine
Aceasta clasa exclude:
- activitatile de prelucrare si conservare a pestelui de catre navele angajate in activitatea de pescuit vezi 0311
- activitatile de prelucrare a carnii de balena, pe uscat sau pe vase specializate, vezi 1011
- productia de uleiuri si grasimi din materii marine, vezi 1041
- fabricarea mancarurilor din peste congelat, etc., vezi 1085
- fabricarea supelor de peste, vezi 1089
103 Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor
1031 Prelucrarea si conservarea cartofilor
Aceasta clasa include:
- prelucrarea si conservarea cartofilor:
- fabricarea preparatelor din cartofi congelati
- fabricarea piureului din cartofi deshidratati
- fabricarea snacks-urilor din cartofi
- fabricarea cartofilor pai
- fabricarea fainii si a pudrei de cartofi
Aceasta clasa include de asemenea:
- curatarea (cojirea) industriala a cartofilor
1032 Fabricarea sucurilor de fructe si legume
Aceasta clasa include:
- fabricarea sucurilor de fructe sau legume
Aceasta clasa include de asemenea:
- fabricarea concentratelor din fructe si legume proaspete
1039 Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor n.c.a.
Aceasta clasa include:
- fabricarea produselor alimentare continand in principal fructe sau legume, cu exceptia mancarurilor gata
preparate sub forma congelata sau de conserve
- activitatea de conservare a fructelor, nucilor sau legumelor: congelarea, uscarea, conservarea in ulei sau in otet, ambalarea in cutii de conserve etc.
- fabricarea produselor alimentare din fructe si legume
- fabricarea gemurilor, marmeladelor si jeleurilor
- prajirea nucilor
- fabricarea preparatelor si pastelor din nuci
Aceasta clasa include de asemenea:
- fabricarea preparatelor alimentare perisabile din fructe si legume, ca de exemplu:
- salate, amestecuri de salate ambalate (impachetate)
- legume curatate sau taiate
- branza din soia (tofu)
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea sucurilor de fructe sau legume, vezi 1032
- fabricarea fainii sau prafului din legume uscate, vezi 1061
- conservarea fructelor si nucilor in zahar (fructe confiate), vezi 1082
- fabricarea mancarurilor din legume, vezi 1085
- fabricarea concentratelor artificiale, vezi 1089
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.
104 Fabricarea uleiurilor si a grasimilor vegetale si animale
Aceasta grupa include fabricarea uleiurilor si grasimilor, brute si rafinate din materii vegetale sau animale, cu exceptia activitatii de topire sau rafinare a unturii si a altor grasimi animale comestibile.
1041 Fabricarea uleiurilor si grasimilor
Aceasta clasa include:
- fabricarea uleiurilor vegetale nerafinate de: masline, soia, palmier, floarea soarelui, bumbac, rapita, mustar, in, etc.
- fabricarea fainii sau a pulberii nedegresate din seminte oleaginoase, nuci sau samburi oleaginosi
- fabricarea uleiurilor vegetale rafinate: ulei de masline, ulei de soia etc.
- operatiunile de prelucrare a uleiurilor vegetale: suflare, fierbere, deshidratare, hidrogenare etc.
Aceasta clasa include de asemenea:
- fabricarea uleiurilor si grasimilor animale necomestibile
- activitatea de extractie a uleiurilor din peste si mamifere marine
- productia turtelor din seminte de bumbac si a altor produse reziduale ale productiei de ulei
Aceasta clasa exclude:
- obtinerea (topirea) si rafinarea unturii si a altor grasimi animale comestibile, vezi 1011
- fabricarea margarinei, vezi 1042
- macinarea umeda a porumbului, vezi 1062
- fabricarea uleiului de porumb, vezi 1062
- productia de uleiuri esentiale, vezi 2053
- tratarea uleiului si a grasimilor prin procese chimice, vezi 2053
1042 Fabricarea margarinei si a altor produse comestibile similare
Aceasta clasa include:
- fabricarea margarinei
- fabricarea amestecurilor si a altor produse tartinabile
- fabricarea grasimilor combinate pentru gatit
105 Fabricarea produselor lactate
1051 Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor
Aceasta clasa include:
- prelucrarea laptelui lichid proaspat, pasteurizat, sterilizat, omogenizat si/sau tratat la temperatura ridicata
- fabricarea bauturilor pe baza de lapte
- fabricarea smantanii din laptele lichid proaspat, pasteurizat, sterilizat, omogenizat
- fabricarea laptelui praf sau concentrat, indulcit sau neindulcit
- fabricarea laptelui sau smantanii in forma solida
- fabricarea untului
- fabricarea iaurtului
- fabricarea branzei si a laptelui batut
- fabricarea zerului
- fabricarea cazeinei sau lactozei
Aceasta clasa exclude:
- productia de lapte brut de vaca, vezi 0141
- productia de lapte brut de oaie, capra, iapa, magarita, camila etc., vezi 0143, 0144, 0145
- fabricarea laptelui care nu provine din laptarii si a inlocuitorilor de branza, vezi l089
1052 Fabricarea inghetatei
Aceasta clasa include:
- fabricarea inghetatei si a altor produse comestibile asemanatoare inghetatei cum este sorbetul
Aceasta clasa exclude:
- activitati ale cofetariilor specializate in producerea inghetatei, vezi 5610
106 Fabricarea produselor de morarit, a amidonului si produselor din amidon
Aceasta grupa include activitatile de obtinere a fainii sau a pudrei din cereale sau legume, activitati de macinare, curatare si glasare a orezului, precum si activitati de obtinere a amestecurilor de fainuri sau aluaturi din aceste produse. In aceasta grupa sunt incluse de asemenea activitatile de macinare umeda a porumbului si legumelor si de fabricare a amidonului si a produselor din amidon.
1061 Fabricarea produselor de morarit
Aceasta clasa include:
- activitati de morarit: producerea de faina, tarate, pudra sau pelete din grau, secara, ovaz, porumb si alte cereale
- activitati de macinare a orezului: producerea de orez decorticat, macinat, neted, glasat, semi-fiert sau convertit; productia de faina din orez
- activitati de macinare a legumelor pentru obtinerea de faina sau pulbere din legume uscate, din radacini sau
tuberculi, sau din nuci comestibile
- fabricarea produselor din cereale pentru micul dejun
- fabricarea amestecurilor de faina si faina mixta preparata si a aluaturilor pentru paine, prajituri, biscuiti sau cozonac
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea fainii si a pudrei de cartofi, vezi 1031
- macinarea umeda a porumbului, vezi 1062
1062 Fabricarea amidonului si a produselor din amidon
Aceasta clasa include:
- fabricarea amidonului din orez, cartofi, porumb etc.
- macinarea umeda a porumbului
- fabricarea glucozei, a siropului de glucoza, maltozei, inulinei etc.
- fabricarea glutenului
- fabricarea de tapioca si a inlocuitorilor de tapioca preparati din amidon
- fabricarea uleiului de porumb
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea lactozei (zahar din lapte), vezi 1051
- productia zaharului din trestie sau sfecla de zahar, vezi 1081
107 Fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase
Aceasta clasa include activitatea de fabricare a produselor de brutarie si a macaroanelor, taiteilor si a altor
produse similare.
1071 Fabricarea painii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie
Aceasta clasa include:
- fabricarea produselor proaspete de brutarie:
- paine si alte specialitati de paine (chifle)
- produse de patiserie, prajituri, placinte, clatite, tarte, vafe, paine prajita etc.
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea produselor de panificatie uscate, vezi 1072
- fabricarea pastelor fainoase, vezi 1073
- coacerea produselor de brutarie pentru consumul imediat, vezi diviziunea 56
1072 Fabricarea biscuitilor si piscoturilor; fabricarea prajiturilor si a produselor conservate de patiserie
Aceasta clasa include:
- fabricarea piscoturilor, biscuitilor si a altor produse de brutarie uscate
- fabricarea produselor de patiserie si a prajiturilor conservate
- fabricarea produselor pentru gustari (prajituri de casa, biscuiti, covrigi etc.), dulci sau sarate
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea snacks-urilor din cartofi, vezi 1031
1073 Fabricarea macaroanelor, taiteilor, cus-cus-ului si a altor produse fainoase similare
Aceasta clasa include:
- fabricarea pastelor fainoase: macaroane si taitei, fie ca sunt gatite sau umplute
- fabricarea cus-cus-ului
- fabricarea produselor din paste fainoase conservate sau congelate
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea felurilor de mancare pregatite din cus-cus, vezi 1085
- fabricarea supelor care contin paste fainoase, vezi 1089
108 Fabricarea altor produse alimentare
Aceasta grupa include activitatea de fabricare a zaharului si produselor zaharoase, a mancarurilor preparate, a cafelei, ceaiului si mirodeniilor, precum si a produselor alimentare perisabile si a specialitatilor alimentare.
1081 Fabricarea zaharului
Aceasta clasa include:
- fabricarea sau rafinarea zaharului (sucroza) si a inlocuitorilor de zahar din: sucul de trestie de zahar, sfecla,
artar si palmier
- fabricarea siropurilor de zahar
- fabricarea melaselor
- fabricarea siropului si zaharului de artar
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea glucozei, a siropului de glucoza, a maltozei, vezi 1062
1082 Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase
Aceasta clasa include:
- fabricarea de cacao, unt de cacao, grasime de cacao, ulei de cacao
- fabricarea ciocolatei si a specialitatilor de ciocolata
- fabricarea produselor zaharoase: caramele, nuga, fondante, ciocolata alba
- fabricarea gumei de mestecat
- conservarea in zahar a fructelor, nucilor, cojilor de fructe si a altor parti ale plantelor (fructe confiate)
- fabricarea dulciurilor sub forma de tablete si pastile
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea zaharului din sucroza, vezi 1081
1083 Prelucrarea ceaiului si cafelei
Aceasta clasa include:
- decofeinizarea si prajirea cafelei
- fabricarea produselor din cafea:
- cafea macinata
- cafea solubila
- extracte si concentrate din cafea
- fabricarea inlocuitorilor de cafea
- fabricarea amestecurilor de ceai si mat
- fabricarea extractelor si preparatelor pe baza de ceai sau mate
Aceasta clasa include de asemenea:
- fabricarea infuziilor din plante (menta, verbina, musetel etc.)
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea inulinei, vezi 1062
- fabricarea bauturilor spirtoase, berii, vinului si a bauturilor racoritoare, vezi diviziunea 11
- prepararea produselor din plante pentru uz farmaceutic, vezi 2120
1084 Fabricarea condimentelor si ingredientelor
Aceasta clasa include:
- fabricarea mirodeniilor, sosurilor si condimentelor:
- maioneza
- faina si pudra de mustar
- mustar preparat etc.
- fabricarea otetului
Aceasta clasa include de asemenea:
- prelucrarea sarii in sare alimentara, de exemplu sare iodata
Aceasta clasa exclude:
- cultivarea mirodeniilor, vezi 0128
1085 Fabricarea de mancaruri preparate
Aceasta clasa include fabricarea de mancaruri gata pregatite (adica preparate, condimentate si gatite). Aceste mancaruri sunt de obicei ambalate si etichetate pentru a fi revandute. Aceasta clasa nu include mancarurile preparate pentru consumul imediat, ca atare, in restaurante. Pentru a fi considerat un fel de mancare, preparatul trebuie sa contina minimum doua ingrediente distincte (fara condimente)
Aceasta clasa include:
- fabricarea mancarurilor din carne, inclusiv carne de pasare
- fabricarea mancarurilor din peste, inclusiv peste cu cartofi prajiti
- fabricarea mancarurilor preparate din legume
- fabricarea de pizza congelata sau altfel conservata
Aceasta clasa include de asemenea:
- fabricarea de specialitati locale si nationale
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea mancarurilor preparate proaspat sau mancarurilor cu mai putin de doua ingrediente, vezi
clasa corespondenta in diviziunea 10
- fabricarea mancarurilor preparate perisabile, vezi 1089
- vanzarea cu amanuntul, in magazine, a mancarurilor preparate si a felurilor de mancare, vezi 4711, 4729
- vanzarea cu ridicata a mancarurilor preparate si a felurilor de mancare, vezi 4638
- activitatea desfasurata de furnizorii de servicii alimentare, vezi 5629
1086 Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate si alimentelor dietetice
Aceasta clasa include:
- fabricarea alimentelor pentru utilizari nutritionale speciale:
- lapte praf pentru sugari
- lapte si alte alimente speciale pentru copii mici
- alimente pentru sugari
- alimente cu aport scazut si redus de calorii, pentru controlul greutatii
- alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale
- alimente cu continut scazut de sodiu, inclusiv sare fara sodiu sau sare dietetica fara sodiu
- alimente fara gluten
- alimente destinate consumului in cazul efortului muscular intens, in special pentru sportivi
- alimente pentru persoane care sufera de tulburari ale metabolismului carbohidratilor (diabet)
1089 Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.
Aceasta clasa include:
- fabricarea de supe si ciorbe
- fabricarea de miere artificiala si caramel
- fabricarea alimentelor preparate perisabile, cum sunt:
- sandwich-uri
- pizza proaspata (necoapta)
- fabricarea adaosurilor alimentare si a altor produse alimentare
Aceasta clasa include de asemenea:
- fabricarea drojdiei de bere
- fabricarea extractelor si sucurilor din carne, peste, crustacee sau moluste
- fabricarea laptelui obtinut in afara laptariilor si a inlocuitorilor de branza
- fabricarea produselor din oua, a albuminei din oua
- fabricarea concentratelor alimentare artificiale
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea alimentelor perisabile preparate din fructe si legume, vezi 1039
- fabricarea de pizza congelata sau altfel conservata, vezi 1085
- fabricarea bauturilor spirtoase, a berii, vinului si a bauturilor racoritoare, vezi diviziunea
109 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor
1091 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma
Aceasta clasa include:
- fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma, inclusiv concentrate si suplimente
- pregatirea preparatelor alimentare simple pentru hrana animalelor de ferma
Aceasta clasa include de asemenea:
- activitatea de tratare a deseurilor de la abatoare pentru a obtine preparate destinate hranei animalelor
Aceasta clasa exclude:
- productia de faina de peste pentru hrana animalelor, vezi 1020
- productia turtelor de seminte, vezi 1041
- activitati din care rezulta produse secundare utilizabile ca hrana pentru animale, fara tratare speciala, de
exemplu seminte de oleaginoase, vezi 1041, deseuri din activitatea de morarit, vezi 1061, etc.
1092 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de companie
Aceasta clasa include:
- fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de companie (caini, pisici, pasari, pesti etc.)
Aceasta clasa include de asemenea:
- tratarea deseurilor de la abatoare pentru producerea de hrana destinata animalelor
Aceasta clasa exclude:
-productia fainii de peste pentru hrana animalelor, vezi 1020
- productia turtelor din seminte, vezi 1041
- activitati din care rezulta produse secundare utilizabile ca hrana pentru animale, fara tratare speciala, de
exemplu seminte de oleaginoase, vezi 1041, deseuri din activitatea de morarit, vezi 1061 etc.
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.