INTREBARE:
Societatea noastra este microintreprindere si platitoare de TVA. Are codul CAEN 4772 "Comert cu amanuntul al bunurilor de ocazie vandute prin magazine", mai explicit achizitioneaza marfa second-hand la kg in baxuri, bunuri care au fost folosite (obiecte de artizanat, casnice, obiecte electrice, bibelouri etc.) cu un pret de 10 lei/kg. O receptioneaza si comercializeaza ulterior tot la kg, la un pret de 80 lei/kg.
1. Dupa o perioada de timp (in care aceasta marfa nu mai este vandabila) cu 80 lei/kg. Diminueaza pretul prin procese-verbale de diminuare de pret de la 80 lei/kg la 70 lei/kg si tot asa pana la nivelul sumei de 20 lei/kg. Aceasta metoda este corecta si legala? Care este monografia contabila?
2. Ulterior, dupa ce marfa a ajuns la 20 lei/kg (pret de vanzare) si stocul de marfa nu se mai vinde (deoarece marfa ar putea fi usor deteriorata sau nevandabila, tinand cont de faptul ca este marfa second-hand), doreste sa aplice la vanzarea prin bonul fiscal o reducere de 20% la pretul de vanzare in asa fel incat clientul sa o poata achizitiona cu 2 lei. Aceasta metoda este corecta si legala? Care este monografia contabila?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 27 Dec 2021
1. Legea nu interzice reducerea pretului de vanzare, in situatia in care bunurile respective nu se pot comercializa, la un pret stabilit peste pretul de achizitie.
Pentru efectuare diminuarii pretului de vanzare, se efectueaza inventarierea stocului de marfa inainte de ajustarea pretului de vanzare.
Urmare inventarierii se intiocmeste un proces-verbal de reducere de pret, care va avea la baza listele de inventariere, in care se vor trece preturile vechi, preturile noi si diferentele de pret privind adaosul comercial si TVA neexigibila.
De asemenea se intocmeste NIR, pe baza inventarului si a procesului-verbal de reducere de pret, cu noile preturi de vanzare si se inregistreaza in evidenta contabila diferentelor de pret, prin diminuarea adaosului comercial si a TVA neexigibila, astfel:
371 = % - valoarea diferentei de pret (in rosu)
378 - valoarea adaosului (in rosu)
4428 - valoarea TVA neexigibila (in rosu)
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.
Procedura se repeta, pana la diminuarea pretului de vanzare la 20 de lei /KG.
2. Din punct de vedere fiscal nu exista implicatii fiscale privind TVA aferenta achizitiilor marfuri, neexistand nicio prevedere fiscala care sa interzica vanzarea sub costul de achizitie.
Potrivit prevederilor art. 17 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a)-c), e)-i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare.
La art. 16, se arata ca prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege:
a)vanzari de lichidare;
b)vanzari de soldare;
c)vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
d)vanzari promotionale;
e)vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
f)vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
g)vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
h)vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
i)vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat.
Dupa cum se observa in situatia in care bunurile respective nu au fost vandute intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare, se poate reduce pretul de vanzare la un pret inferior costului de achizitie.
Reducerile comerciale sunt reglementate din punct de vedere contabil in Reglementarile contabile, iar potrivit prevederilor pct. 76 alin. ( 1), reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
La pct. 76. alin. (7) se mentioneaza ca reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
Din punct de vedere fiscal reducerile potrivit prevderilor art. 286 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei;
Potrivit prevederilor din NM de aplicare, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret nu se cuprind in baza de impozitare a taxei daca sunt acordate de furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii si nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau unei
Astfel, reducerile comerciale acordate inscrise pe bon, ajusteaza veniturile si se inregistreaza raportul zilnic la valoarea neta, respectiv:
5311 = %
Casa in lei 707
Venituri din vanzarea marfurilor
4427
TVA colectata
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.