Un proiect Editorial realizat de
Rentrop&Straton

Un proiect Editorial realizat de Rentrop&Straton



Monografie taxare inversa vanzare cladire Inregistrare contabila factura Glovo Monografie contabila BOLT Monografie contabila linie de credit. Credit neutilizat Cheltuieli de protocol HORECA. Autofactura - monografie Monografie contabila productie de bunuri Monografie contabila salarii agricultura Monografie contabila vanzare cladire IN REGIM DE TAXARE INVERSA Monografie contabila santier constructii Monografie contabila licenta Windows. Incadrare programe informatice Monografie contabila bar restaurant Contul 3028 monografie. Import marfuri si mostre incadrate la marfuri Monografie contabila achizitie intracomunitara neplatitor de TVA. Licenta prestator din stat tert Monografie cadouri angajati. Bunuri acordate cu ocazia aniversarii infiintarii societatii Monografie contabila comert online Monografie contabila fonduri europene Monografie contabila infiintare firma. Infiintarea unei societati de tip holding Monografie contabila prestari servicii de curierat in numele altei societati Monografie diurna. Mod de calcul diurna impozabila Categorii de ordonatori de credite. Raportare angajamente bugetare Monografie contabila pentru impozit nerezidenti Monografie casa de marcat scoala de soferi Monografie contabila agricultura. Furaje din productie proprie Monografie contabila aparate cafea Monografie contabila credit IFN Monografie contabila creditare firma Monografie contabila TVA. Vanzare casa si teren aferent Monografie contabila vanzare marfa cu predare ulterioara Monografie drepturi de autor Monografie impozit pe profit Monografie rambursare TVA. Diferente TVA respinsa la rambursare Monografie restaurant Monografie TVA. Vanzare duplexuri Monografie TVA de recuperat prescris Monografie TVA la incasare. Lipsa la inventar. Gestiune cu amanuntul Achizitie casa de marcat monografie Monografie achizitii intracomunitare. Platitor de TVA trimestrial Monografie contabila aranjamente florale. TVA deductibila pentru cheltuieli de protocol Monografie contabila bancara. Depozite si comisioane bancare in valuta Monografie contabila biserica. Sponsorizare si servicii efectuate catre o biserica Monografie contabila bugetara. Proiect finantat din FEDR Monografie contabila comert. Colectare si comercializare deseuri Monografie contabila cursuri formare profesionala. Studii MBA - Universitate din Austria Monografie contabila discount transport Monografie contabila domeniu web Monografie contabila editura carte. Editare si vanzare carti Monografie contabila firma constructii Monografie contabila fonduri europene societati comerciale Monografie contabila infiintare SRL. Documente pentru infiintare societati. Refacturare cheltuieli Monografie contabila reduceri de pret magazin online Monografie contabila microgrant 2000 euro Monografie contabila PFA. Evidenta de gestiune Monografie contabila prestari servicii constructii Monografie contabila prestari servicii IT Monografie contabila productie restaurant. Facilitati taxe salariale Monografie contabila profit. Compensatie combustibil Monografie contabila reducere pret marfa Monografie contabila scoala. Servire masa gradinita, scoala si after-school Monografie contabila servicii dezvoltare software din Argentina Monografie contabila sistem alarma Monografie contabila slot machine. Asocieri jocuri de noroc Monografie contabilitate de gestiune Monografie contabila expropriere teren pentru cauze de utilitate publica Monografie deducere casa de marcat Monografie donatie Monografie inregistrare capital social firma nou infiintata Monografie prestari servicii merchandising Monografie stocuri la dispozitia clientului Monografie contabila SGR (Sistemul Garantie Returnare) conform HG 1074/2021

Monografie contabila bar restaurant

INTREBARE: 

Care este monografia contabila pentru inregistrare aprovizionare materii prime si vanzare la un restaurant cu bar la care receptia se face cu adaos comercial?

Vezi AICI totul despre contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice utile oricarui contabil. 



SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 30 Iun 2022

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economice desfasurate in cadrul unui bar/restaurant trebuie sa se efectueze in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul prezentat trebuie sa aveti in vedere atat productia de bauturi/mancare cat si vanzarea acestora. Consider ca restaurantul va vinde produse finite (mancarea), iar barul va vinde marfa cu amanuntul fiind un magazin. Trebuie constituite 2 gestiuni si anume gestiunea restaurant si gestiunea bar.

Monografia contabila este prezentata in exemplul de mai jos- pentru simplificare am considerat ca restaurantul nu este platitor de TVA.

EXEMPLU:

Inregistrari contabile pentru un bar/restaurant neplatitor de TVA

1. Cumpararea de materii prime necesare
301.1 = 401 2.000 lei
"Materii prime" "Furnizori"

2. Consum materii prime:
601 = 301 2.000 lei
"Cheltuieli cu materii prime" "Materii prime"

Productia (obtinerea produse finite - mancarea):
345 = 711 3000 lei (300 buc.)
"Produse finite" "Variatia stocurilor"

Vanzarea de produse finite (100 buc):
4111 = 701 1000\
"Clienti" "Venituri din vanzarea produselor finite"

Scaderea gestiunii produse finite (1000 buc.):
711 = 345 1000 lei
"Variatia stocurilor" "Produse finite"

Trecerea la magazin propriu - marfa (100 buc.):
371 = 345 1000 lei
"Marfuri" "Produse finite"

Adaos comercial 40%:
371 = 378 400 lei
"Marfuri" "Diferente de pret la marfuri"

Achizitie marfuri cu amanuntul in afara de cele produse in restaurant - bauturi de exemplu
371 = 401 500
371 = 378 200 adaos comercial 40%

Vanzarea marfii:
5311 = 707 1400 lei
"Casa in lei" "Venituri din vanzarea marfurilor"

Descarcarea gestiunii de marfa:
378 = 371 400 lei
"Diferente de pret la marfuri" "Marfuri"

607 = 371 1000 lei
"Cheltuieli privind marfurile" "Marfuri"

3. Determinarea prin coeficientul mediu a adaosului comercial aferent marfurilor de la bar, vandute:

K = (SI 378 RC 378) / (SI 371 RD 371) x 100

Adaos comercial aferent marfurilor din gestiune = K x Sfd 371/100

4. Se descarca gestiunea la produsele din bar la sfarsitul lunii (preturile sunt informative fiind calculate in functie de marfa vanduta de la bar):
% = 371 1400 lei
Bar "marfuri" iesite din gestiune
607 1000 lei
"Cheltuieli privind marfurile"
378 400 lei
"Diferente de pret la marfuri"

Vezi AICI totul despre contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice utile oricarui contabil.