INTREBARE:
Care este monografia contabila pentru inregistrare aprovizionare materii prime si vanzare la un restaurant cu bar la care receptia se face cu adaos comercial?
Vezi AICI totul despre contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice utile oricarui contabil.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 30 Iun 2022
Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economice desfasurate in cadrul unui bar/restaurant trebuie sa se efectueze in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul prezentat trebuie sa aveti in vedere atat productia de bauturi/mancare cat si vanzarea acestora. Consider ca restaurantul va vinde produse finite (mancarea), iar barul va vinde marfa cu amanuntul fiind un magazin. Trebuie constituite 2 gestiuni si anume gestiunea restaurant si gestiunea bar.
Monografia contabila este prezentata in exemplul de mai jos- pentru simplificare am considerat ca restaurantul nu este platitor de TVA.
EXEMPLU:
Inregistrari contabile pentru un bar/restaurant neplatitor de TVA
1. Cumpararea de materii prime necesare
301.1 = 401 2.000 lei
"Materii prime" "Furnizori"
2. Consum materii prime:
601 = 301 2.000 lei
"Cheltuieli cu materii prime" "Materii prime"
Productia (obtinerea produse finite - mancarea):
345 = 711 3000 lei (300 buc.)
"Produse finite" "Variatia stocurilor"
Vanzarea de produse finite (100 buc):
4111 = 701 1000\
"Clienti" "Venituri din vanzarea produselor finite"
Scaderea gestiunii produse finite (1000 buc.):
711 = 345 1000 lei
"Variatia stocurilor" "Produse finite"
Trecerea la magazin propriu - marfa (100 buc.):
371 = 345 1000 lei
"Marfuri" "Produse finite"
Adaos comercial 40%:
371 = 378 400 lei
"Marfuri" "Diferente de pret la marfuri"
Achizitie marfuri cu amanuntul in afara de cele produse in restaurant - bauturi de exemplu
371 = 401 500
371 = 378 200 adaos comercial 40%
Vanzarea marfii:
5311 = 707 1400 lei
"Casa in lei" "Venituri din vanzarea marfurilor"
Descarcarea gestiunii de marfa:
378 = 371 400 lei
"Diferente de pret la marfuri" "Marfuri"
607 = 371 1000 lei
"Cheltuieli privind marfurile" "Marfuri"
3. Determinarea prin coeficientul mediu a adaosului comercial aferent marfurilor de la bar, vandute:
K = (SI 378 RC 378) / (SI 371 RD 371) x 100
Adaos comercial aferent marfurilor din gestiune = K x Sfd 371/100
4. Se descarca gestiunea la produsele din bar la sfarsitul lunii (preturile sunt informative fiind calculate in functie de marfa vanduta de la bar):
% = 371 1400 lei
Bar "marfuri" iesite din gestiune
607 1000 lei
"Cheltuieli privind marfurile"
378 400 lei
"Diferente de pret la marfuri"
Vezi AICI totul despre contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice utile oricarui contabil.