INTREBARE:
Societate cu obiect de activitate principal: gradinita, scoala si after-school ciclul primar, gimnazial si liceal cu profil sportiv si obiect de activitate secundar: organizarea de cursuri extracuriculare; alte activitati de alimentatie (cantina) editura; comert prin libraria proprie. Este acreditata de catre ARACIP. Nu este inregistrata in scopuri de TVA.
Societatea ofera urmatorul meniu pentru after-scool si este alcatuit pentru 20 de prescolari din:
- mancare calda pregatita in bucataria proprie;
- o prajitura achizitionata zilnic de la o firma de catering-inregistrarea facturii de achizitie;
- masa calda consta intr-o tocanita cu muraturi. Pentru prepararea muraturilor trebuie sa avem in vedere: achizitionarea de gogosari de la persoane fizice producatori individuali; achizitionare de sare, conservant si otet de la o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA; consumul castravetilor, a sarii si a otetului; inregistrarea consumului de apa; salariul bucataresei; achizitionarea de borcane de la o persoana juridica inregistrata in scopuri de tva.
Se inregistreaza:
- obtinerea unui numar de borcane de muraturi;
- consumul conform retetar la tocanita obtinuta a unei parti din numarul borcanelor de muraturi;
- obtinerea unui numar de portii de tocanita la costul total de productie rezultat din calcul;
- achizitia de paine;
- servirea mesei.
Care sunt monografiile contabile si documentele care stau la baza inregistrarilor contabile?
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 19 Apr 2021
Salariile personalului, in baza statului de salarii:
641 = 421
Retinerile din salarii:
421 = %
4315
4316
444
Contributia asiguratorie pentru munca:
646 = 436
Amortizare imobilizari:
6811 = 2814
Consumul materiilor prime, in baza bonurilor de consum:
601 = 301
Consumul materialelor auxiliare:
6021 = 3021
Obtinerea preparatelor, in baza bonului de predare-transfer-restituire:
345 = 711
Costul de productie unitar este determinat tinand seama si de alte cheltuieli directe si
indirecte incorporabile (salarii personal direct, combustibil, transport, energie si apa, gaze etc.).
Aceste note contabile sunt valabile si pentru obtinerea muraturilor. Daca acestea sunt consumate intr-un nou proces de productie, ele vor fi reclasificate la materii prime (in baza bonului de predare-transfer-restituire) utilizand formula:
301 = 345
Apoi vor fi date in consum la momentul producerii tocanitei de muraturi:
601 = 301
Si incasarea acestora:
5121/5125/5311 = 4111
Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, inregistrarea in gestiune se va face astfel:
Achizitie marfuri (prajituri, paine):
% = 401
371
4426
Vanzarea produselor finite si a marfurilor:
4111 = %
701
707
Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri (prajituri achizitionate si revandute):
607 = 371
Descarcarea gestiunii de produsele finite vandute:
711 = 345
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.