INTREBARE:
Societatea Alfa SRL este platitoare de impozit pe profit in domeniul jocurilor de noroc - slot-machine. Are un contract de asociere in participatiune de exploatare a jocurilor de noroc cu o societate Beta SRL care ii pune la dispozitie toate aparatele pentru o cota de 10%, pe care le amplaseaza in locatii proprii si in locatiile tertilor (alte societati) cu care are alte contracte de asociere in participatiune pentru o cota de 50%.
1. Exista un contract de asociere in participatiune Alfa-Beta 90%-10% astfel: din cotele de participare se scad castigurile participantilor, rezultand veniturile societatii Alfa. Din acest venit, Alfa retine taxa de viciu si de autorizare, iar din diferenta o da societatii Beta - 10%.
2. Exista contracte de asociere in participatiune Alfa-terti 50%-50% astfel: din cotele de participare se scad castigurile participantilor, rezultand veniturile societatii Alfa. Din acest venit, Alfa retine taxa de viciu si de autorizare, iar din diferenta o da tertilor - 50%.
Cum contabilizez cele doua situatii: venit, cheltuiala, asociere, retinere taxe, plata? Cum calculez impozitul pe profit? In baza impozabila intra si cotele de venituri si cheltuieli transferate in contul asocierilor in participatiune (458)? Care este monografia contabila?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 26 Iul 2022
Potrivit O.M.F.P. nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile, pentru decontarea cheltuielilor si veniturilor intre participantii la asociere se utilizeaza Decontul pentru operatiuni in participatie cod 14-4-14.
Decontul pentru operatiuni in participatie se utilizeaza in toate domeniile de activitate in care se efectueaza operatiuni in participatie.
Acesta serveste ca document pe baza caruia se deconteaza cheltuielile si veniturile realizate din operatiuni in participatie, precum si sumele virate intre asociati.
Legatura dintre fiecare asociat in parte si asociere - in oricare sens - se realizeaza cu ajutorul contului 458 Decontari din operatiuni in participatie, dezvoltat pe analitice, atat la nivelul fiecarui asocit, cat si la nivelul asocierii, prin intocmirea decontului pentru asocierea in participatie.
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.
Pe parcursul lunii, asociatul desemnat (societatea dumneavoastra) inregistreaza cheltuielile asocierii:
6xx/analitic asociare = 3xx/401/421/446
Aceasta nota contabila generala este valabila si pentru taxele datorate de organizatorul de jocuri de noroc, fiind in sarcina acestuia. Aceste taxe vor fi transmise prin decont (si retinute din suma de plata de la participantii la asociere) ca o repartizare de cheltuieli.
Preluare cheltuieli de la participanti (amortizari, chirii etc):
6xx/analitic asociare = 458/analitic participant
si veniturile din asociere:
4111 = 7xx/analitic asociere
La finalul lunii, liderul intocmeste doua deconturi pentru operatiuni din participatie, fiecare in cate doua exemplare:
Transferul veniturilor din asociere:
7xx / analitic asociere = 458 / analitic participant (procent din fiecare venit in parte al asocierii)
Transferul cheltuielilor din asociere:
458 / analitic participant = 6xx/ analitic asociere (procent din fiecare cheltuiala in parte a asocierii, in speta taxe viciu, autorizare, conform decontului)
Fiecare asociat secund inregistreaza, in baza decontului, veniturile si cheltuielile primite din asociere (urmand ca acestea sa fie impozitate conform vectorului fiscal al asociatului second cu impozit pe profit sau cu impozit pe veniturile microintreprinderilor, dupa caz):
Primirea veniturilor:
458 / asociere = 7xx / analitic primit de la asociere (procent din fiecare venit in parte al asocierii)
Primirea cheltuielilor:
6xx / analitic primit de la asociere = 458 / asociere (procent din fiecare cheltuiala in parte a asocierii)
Punctual, raspunsurile la intrebarile dumneavoastra sunt:
Cheltuielile si veniturile din asociere sunt contabilizate integral de societatea dumneavoastra (inclusiv taxele datorate in calitate de organizator de jocuri de noroc). Toate acestea se repartizeaza pe baza de decont conform contractelor de asociere incheiate.
Impozitul pe profit se caluzeaza pentru diferenta de venit cuvenita societatii dumneavoastra. Cotele de venituril si cheltuieli transferate in contul asocierilor in participatiune prin intermediul contului 458 nu vor fi luate in calul la determinarea rezultatului fiscal pentru societatea dumneavoastra, fiind impozitate de societatile care le primesc.
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.