INTREBARE:
Care este monografia contabila si un model de calcul pentru diurna externa soferi, in conditiile Legii 72/2022, in special pentru depasire diurna deductibila?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 29 Iun 2022
Legea nr. 72/2022 a adus modificari in ce priveste tratamentul fiscal al diurnei, indemnizatiei de detasare si indemnizatiei de mobilitate, prin includerea unui al doilea plafon pentru deductibilitatea acestor indemnizatii: plafonul de 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Art. 76. - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
Vezi AICI cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei, dar si alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.
In luna mai un angajat este trimis in delegatie in Franta pentru 10 zile.
Angajatul are salariul de baza de 2 800 lei/luna.
I se acorda diurna de 87,5 euro/zi.
In luna mai sunt 22 de zile lucratoare.
Consideram un curs de schimb de 5 lei/euro.
In baza modificarilor aduse de Legea nr. 72/2022 ne raportam la doua plafoane in vederea stabilirii diurnei deductibile:
Plafon 1 = 2,5*Indemnizatia pentru institutii publice * Numar zile delegare = 2,5 * 35 euro * 10 zile * 5lei/euro = 4 375 lei
Plafon 2 = (3 * Salariul de baza) / Numar zile lucratoare * Numar zile delegare = (3* 2800lei) / 22 zile * 10 zile = 3 818 lei
Pentru ca diurna sa nu fie impozabila si asimilata avantajelor salariale, ea va trebui sa nu depaseasca nici unul din cele doua plafoane. Altfel spus, partea de diurna neimpozabila este cea care nu depaseste plafonul cel mai mic dintre cele doua. Atat timp cat diurna este sub plafonul minim dintre cele doua, rezulta ca nu il va depasi nici pe al doilea.
Calculam minimul dintre cele doua plafoane :
Minim (Plafon 1, Plafon 2) = 3 818 lei
Diurna efectiv acordata = 87,5 euro/zi * 10 zile * 5lei/euro = 4 375 lei
Intrucat diurna acordata angajatului depaseste minimul dintre cele 2 plafoane, diferenta va fi asimilata veniturilor salariale si impusa cu toate taxele specifice veniturilor din salarii.
Diurna impozabila = Diurna acordata - Minim (Plafon 1, Plafon 2) = 4 375 lei - 3 818 lei = 557 lei
Daca aplicam aceleasi date doar ca la luna iunie, cand sunt 20 de zile lucratoare, vom obtine o diurna impozabila in suma de 175 lei.
Pentru sumele acordate ca indemnizatie de delegare, indemnizatie de detasare, indemnizatie de detasare transnationala, indemnizatie de mobilitate si care depasesc minimul din cele doua plafoane de mai sus se retin:
Partea din diurna ce depaseste nivelul neimpozabil reprezinta venit al lunii in care se depune decontul aferent deplasarii. Venitul impozabil se considera astfel realizat la data decontului.
Inregistrarea intregii valori a diurnei in baza decontului depus de angajat:
625 = 542 4 375 lei
Inregistrarea diurnei impozabile:
4282 = 7588 557 lei
Inregistrarea diurnei impozabile ca o cheltuiala cu salariile:
641 = 421 557 lei
Retinerea impozitului pe salarii si a contributiilor sociale calculate in raport cu valoarea salariului plus diurna impozabila:
421 = %
4315
4316
444
Inregistrarea contributiei asiguratorie pentru munca:
646 = 436
Retinerea sumei acordate ca diurna peste plafon (la data intocmirii statului de plata):
421 = 4282 557 lei
In acest fel contul 4282 se inchide iar salariul net al angajatului se diminueaza cu valoarea impozitului si a contributiilor aferente diurnei impozabile.
Plata salariu net:
421 = 5121
Intrucat cheltuielile cu sume asimilate salariilor se supun acelorasi reguli de impozitare ca drepturile salariale, ele sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.
(2) Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4). (art. 25 alin. 2 din Codul fiscal)
Vezi AICI cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei, dar si alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.