Concediile medicale reprezinta un aspect frecvent intalnit in activitatea societatilor, iar inregistrarea acestora in contabilitate este esential sa fie facuta in mod corespunzator. Pentru a implementa corect reglementarile legale cu privire la concediile medicale, va prezentam in acest articol mai multe studii de caz utile cu monografii contabile pentru acest tip de concedii. Raspunsurile sunt oferite de specialisti in domeniu!
Inregistrarea concediilor medicale: aspecte fiscale
Pe perioada in care persoanele beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul a CAS este suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale de sanatate de care beneficiaza conform prevederilor legale. Contributia de asigurari sociale se suporta la nivelul cotei de 25% si se retine din indemnizatia de asigurari sociale de sanatate.
In baza de calcul a CAS se cuprind si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale.
Incepand cu 01.01.2024, se aplica CASS (contributia la asigurarile de sanatate) si urmatoarelor venituri: indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.
Sunt exceptate de la plata CASS, incepand cu acceasi data, persoanele fizice care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale, in baza Legii nr. 346/2002 pentru indemnizatiile aferente certificatelor medicale.
Contributia asiguratorie pentru munca nu se datoreaza pentru prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Monografii contabile concedii medicale
Va prezentam mai jos cateva studii de caz utile ce includ lamuriri privind diverse monografii contabile cu concediile medicale.
Termen cerere decontare concedii medicale. Monografii contabile
INTREBARE: In cazul in care dosarele de rambursare pentru concediile medicale din anul 2021 nu s-au depus la acel moment, care ar fi fost termenul maxim in care cererile de rambursare ar fi putut fi depuse si la ce moment sumele aferente acestor rambursari ce nu se vor mai putea realiza se pot scoate din contabilitate si cu ce consecinte?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 18 Mar 2024 Indemnizatiile de asigurari de sanatate pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite, conform prevederilor art. 69 din Ordinul nr.15/1.311/20184 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Nedepunerea in termen de 90 de zile de la respingerea cererii, insotita de toate documentele justificative atrage dupa sine respingerea cererii ca tardiv formulata.
Angajatorul depune o cerere de restituire a indemnizatiei pentru concediu medical, pentru luna martie 2021. Termenul de 90 zile incepe sa curga din luna aprilie 2021 (cand are loc lichidarea salariala pentru luna martie), astfel incat termenul de 90 zile pentru adresarea cererii de restituire catre casa de sanatate se implineste la nivelul lunii iulie 2021, moment de la care incepe cursul prescriptiei extinctive de 3 ani.
Luand exemplu de mai sus, sa presupunem ca angajatorul a depus cererea de restituire la casa de asigurari de sanatate in termenul de 90 zile conform legii.
Totusi, in situatia in care casa de asigurari de sanatate nu efectueaza plata indemnizatiilor in termenul de 3 ani de la data depunerii cererii de restituire, iar angajatorul nu intreprinde nicio actiune pentru a suspenda sau a intrerupe termenul de prescriptie, atunci angajatorul risca sa se confrunte cu prescrierea dreptului sau de a solicita restituirea acestor indemnizatii. Prescrierea se produce dupa 3 ani de inactivitate, iar angajatorul ar putea pierde dreptul de a recupera indemnizatiile pentru concediile medicale.
In concluzie:
- Angajatorul are responsabilitatea de a depune cererea de restituire a indemnizatiilor pentru concediul medical in termenul de 90 de zile prevazut de lege. Daca acest lucru este facut corect, atunci dreptul la recuperarea indemnizatiilor este protejat de prescriptie.
- Daca nu s-a depus nicio cerere, sumele din contabilitate nu mai sunt relevante si nu mai este posibil sa fie recuperate dupa acea perioada de 90 de zile.
- Daca le pastrati in contabilitate, le recunoasteti si cu ocazia inventarierii anuale, fara a avea o baza legala, deoarece s-a omis depunerea cererii in acest sens. Pentru a reflecta o imagine fidela a situatiei patrimoniale la bilant, este necesar sa eliminati creantele care nu au o baza documentara realista.
Indemnizatia de concediu medical care nu este decontata de Casa de Sanatate se scoate din evidenta cu ajutorul contului 6588 Alte cheltuieli de exploatare .
Inregistrarile contabile pentru concediile medicale sunt: - recunoasterea drepturilor cuvenite salariatilor pentru indemnizatiile suportate din FNUASS:
4382 Alte creante sociale = 423 Personal - ajutoare materiale datorate
- retinerea sumelor datorate pentru concediile medicale:
423 Personal - ajutoare materiale datorate = 4315 Contributia de asigurari sociale
423 Personal - ajutoare materiale datorate = 444 Impozitul pe venituri de natura salariilor
- recunoasterea cheltuielii cu indemnizatia de concediu medical nerecuperata:
6588 Alte cheltuieli de exploatare = 4382 Alte creante sociale
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.
Concedii medicale nerecuperate. Scoaterea din evidenta
INTREBARE: O societate comerciala are de recuperat o suma in urma concediilor medicale din 2018 nerecuperata inca.
Se constituie provizioane pentru aceasta suma nerecuperata? La inventarierea de sfarsit de an poate fi trecuta ca si cheltuiala? 6458 = 4382?
Citeste si:
Monografie contabila provizioane SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 18 Mar 2024 Sumele de recuperat de la Casa de Sanatate pentru care a trecut termenul de prescriptie si pentru care s-a decis scoaterea din evidenta se inregistreaza astfel:
6588 Alte cheltuieli de exploatare = 4382 Alte creante sociale
Sumele prescrise precum si cele nesolicitate la rambursare se scot din evidenta cu ajutorul contului 6588 Alte cheltuieli de exploatare
Calcul salariu si monografie concediu medical. Beneficiul sumei de 200 lei
INTREBARE: Pentru luna decembrie un salariat incadrat cu 3.300 lei - minimul pe economie - a fost 3 zile la lucru si 15 zile in concediu medical. Pentru cele 3 zile salariu realizat este 550 lei, pentru concediu medical 5 zile sunt suportate de angajator cu suma de 738 lei si 10 zile de catre FNUASS cu suma de 1476. Total venit brut 2.764.
Suma de 200 lei se reduce din venitul brut in momentul calcularii contributiilor sau trebuie sa se reduca proportional cu numarul zilelor lucrate (200/18*3 = 33)? Ce contributii trebuie platite si care este monografia contabila?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 17 Ian 2024 Potrivit art. XXXVII alin. (1) din OUG nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) si ale art. 220 4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.000 lei inclusiv.(...)
Asadar, suma de 200 de lei netaxabila se aplica daca nivelul salariului brut de incadrare (din CIM) este de fix 3.300 lei, iar venitul brut realizat in luna (impreuna cu alte sporuri si adaosuri, mentionate la art. 76 alin. (1)-(3)) sa nu depaseasca 4.000 lei de lei inclusiv.
Potrivit alin. (4) lit. c) al aceluiasi articol, Suma de 200 de lei prevazuta la alin. (1) se diminueaza in functie de: (...) c) fractia din luna pentru care se determina veniturile din salarii si asimilate salariilor;.
Dar, potrivit pct. 12 alin. (1) lit. a) pct. (vi) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal,
12. (1) In sensul art. 76 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate si/sau contravaloarea veniturilor in natura primite ca urmare a unei relatii contractuale de munca, raport de serviciu, act de detasare, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor statute speciale prevazute de lege, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire: (...)
(vi) sumele primite pentru concediul de odihna, cu exceptia sumelor primite de salariat cu titlu de despagubiri reprezentand contravaloarea cheltuielilor salariatului si familiei sale necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna;.
Intrucat indemnizatia de concediu de odihna este din punct de vedere fiscal asimilata salariului, iar suma de 200 lei este o facilitate fiscala, aceasta nu se diminueaza proportional cu perioada efectiv lucrata.
In cazul mentionat, salariatul beneficiaza de facilitatea fiscala de 200 lei neimpozabili, chiar daca a avut concediu de odihna in luna.
2.
Venit realizat = 2.764 (din care 2.564 le impozabili si 200 lei neimpozabili)
CAS (25%) = 2.564 lei x 25% = 641 lei
CASS (10%) = (2.564 lei – 738 lei – 1.476 lei) x10% = 35 lei
Impozit (10%) = (2.564 lei – 641 lei – 35 lei – 660 lei) x10% = 123 lei
Venit net = 2.764 lei – 641 lei – 35 lei – 123 lei = 1.965 lei
CAM (2,25%) = (2.564 lei – 738 lei – 1.476 lei) x 2,25% = 8 lei
Inregistrarile contabile pentru cheltuilelile cu salariu si concediile medicale sunt: - inregistrarea cheltuielilor cu salariul cuvenit:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate 1.288 lei
- inregistrarea obligatiilor fiscale datorate de angajat aferente salariului:
421 Personal - salarii datorate = 4315 Contributia de asigurari sociale 272 lei
421 Personal - salarii datorate = 4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate 35 lei
421 Personal - salarii datorate = 444 Impozit pe salarii 57 lei
- inregistrarea indemnizatiei de concediu medical suportata din FNUASS:
4382 Alte creante sociale = 423 Personal - ajutoare materiale datorate 1.476 lei
-inregistrarea retinerilor din indemnizatie de concediu medical:
423 Personal - ajutoare materiale datorate = 4315 Contributia de asigurari sociale 369 lei
423 Personal - ajutoare materiale datorate = 444 Impozit pe salarii 66 lei
- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca:
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca 8 lei
Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata, cat si parghii practice care iti usureaza munca si te ajuta sa eviti intarzierea raportarii datelor catre autoritatea fiscala.