Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentam doua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.
Monografie contabila cofetarie
Intrebare:
Monografie contabila la un laborator si o cofetarie cu transfer intre gestiuni de la laborator la cofetarie
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 23 Ian 2025
In conformitate de OMFP 1802/2014 si a Legii contabilitatii nr. 82/1991, propun urmatoarea monografie contabila pentru activitatea dvs.:
Achizitie materii prime si materiale pentru cofetarie:
% = 401
30X
4426
Consum materii prime:
601 = 301
601 = 30X
Obtinere produse finite:
345 = 711
Transfer produse finite de la laborator la cofetarie:
371 = %
345
378
4428
Vanzarea de produse (numerar sau card):
5311/5125 = %
707
4427
Descarcarea gestiunii cofetariei de marfurile vandute:
% = 371
607
378
4428
* Daca vanzarea este pe baza de factura:
Vanzarea de produse finite:
411 = %
701
4427
Descarcarea gestiunii:
711 = 345
Incasare contravaloare:
5311/5121 = 411
In concluzie, se intocmeste bonul de transfer daca laboratorul de productie este in acelasi loc cu locul de desfacere. In cazul utilizarii ca bon de transfer intre doua gestiuni aflate in incinta entitatii, acesta se intocmeste pe masura ce se efectueaza transferul. Transferul se efectueaza numai intre gestiuni din incinta aceleiasi entitati. In cazul gestiunilor dispersate teritorial se intocmeste Avizul de insotire a marfii.
Monografie contabila pentru transferul produselor finite intre laborator si cofetarie
Intrebare:
Am o cofetarie cu un laborator propriu la o alta adresa. Transferul de la laborator la cofetarie se face in baza avizului de insotire a marfii, iar nota contabila pe care o genereaza programul Saga la inregistrarea avizului este 371 = 408 si 4428.1 = 408. Transferul pe produs finit il facem cu nota 408 = 345 si 345 = 711, iar contul 4428 imi ramane cu sold debitor in fiecare luna. Va rog sa imi spuneti care ar fi monografia contabila corecta.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 24 Ian 2025
Strict in situatia descrisa de dvs. si fara a lua in considerare eventualele implicatii ale vanzarii la pret cu amanuntul (nu ati precizat acest aspect), monografia contabila corecta ar fi urmatoarea:
1. Inregistrarea productiei de produse finite (in laborator):
345 = 711
Se evidentiaza produsele finite in stoc (cont 345) si veniturile din productia proprie (contul 711).
2. Transferul produselor finite de la laborator la cofetarie:
Transferul intre locatii (laborator si cofetarie) se face fara implicarea conturilor de venituri sau cheltuieli, deoarece este o miscare interna. Acesta ar trebui sa fie reflectat doar ca o schimbare de locatie a stocurilor:
371 = 345
Astfel se inregistreaza produsele finite transferate din laborator in stocul de marfuri (contul 371).
3. Vanzarea produselor finite catre clienti (din cofetarie):
Vanzarea catre clienti se inregistreaza cu TVA si descarcarea de gestiune:
4111/5311 =%
707
4427
607 = 371
Contul 408 („Furnizori – facturi nesosite”) este utilizat pentru achizitii de la furnizori si nu este adecvat pentru miscarile interne de stocuri sau productie proprie.
Contul 4428 („TVA neexigibila”) apare doar in situatii specifice (de exemplu, in cazul achizitiilor de la furnizori in baza avizului de expeditie ). Daca utilizarea sa duce la solduri nejustificate, trebuie verificat fluxul operational (modul de setare a inregistrarilor in SAGA) si corectate notele contabile.
Ar trebui sa luati legatura cu cei de la SAGA sau sa revedeti in manual sau pe forumurile dedicate programului SAGA modul de setare a transferurilor de la o gestiune la alta.
In cazul in care aceste optiuni nu sunt disponibile sau nu pot fi aplicate in cazul dvs. particular atunci ar trebui sa corectati notele contabile emise de catre SAGA in mod automat.
Practic va trebui sa stornati, individual sau centralizat, aceste note, astfel:
371 = 408
Si:
4428.1 = 408 in rosu
Nota:
408=345 in rosu
Si sa inregistrati:
371 = 345
Citeste si:
Monografie contabila brutarie/panificatie Consilier Contabilitate Explicata - lucrarea ofera solutii practice, in domenii precum IT, agricultura, transport, HORECA, comert-vanzari, productie! Cele mai sensibile subiecte sunt si ele vizate de expertii R&S: erori contabile, inspectie fiscala, TVA, salarii, taxe si impozite, situatii financiare!