INTREBARE:
O societate comerciala care desfasoara activitate de consultanta obtine fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unei Platforme bioinformatice, respectiv dezvoltarea unui produs software in colaborare cu un partener din sectorul IT. Societatea inregistreaza cheltuieli cu salariile pentru echipa de management si de cercetare (80% cofinantare nerambursabil si 20% contributie proprie), diverse cheltuieli de marketing si achizitia de laptop-uri si telefoane pentru echipe. Nu s-a inregistrat nicio factura de la vreo firma de IT si nici firma nu are angajati din domeniul IT. Care este monografia contabila? Va rog sa ma ajutati si cu alte informatii legate de acest tip de finantare nerambursabila.
Mai jos pentru o intelegere mai clara aveti obiectivele cestui proiect:
Obiectiv general. Cresterea contributiei sectorului TIC prin trecerea de la externalizare la dezvoltarea bazata pe inovare si obtinerea unui produs software inovator si a unui serviciu inovator care sa ofere un diagnostic precoce in cancerul pulmonar si colorectal.
Obiectiv specific 1. Dezvoltarea unui produs software inovator in colaborare cu un partener din sectorul IT pe o perioada de maximum 36 de luni (pana la sfarsitul perioadei de implementare a proiectului).
Obiectiv specific 2. Achizitia a 20 de active corporale si necorporale, avand ca scop cresterea competitivitatii economice in maximum 36 de luni (pana la sfarsitul perioadei de implementare a proiectului).
Obiectiv specific 3. Cresterea nivelului de colaborare si inovare in cadrul a doua clustere IT prin implicarea a 2 companii in dezvoltarea produsului software in maximum 36 de luni (pana la sfarsitul perioadei de implementare a proiectului).
Rezultate asteptate:
- 2 produse si servicii TIC inovatoare;
- beneficiari indirecti (persoane fizice sau juridice autorizate) ai aplicatiei/produsului/serviciului inovator - realizat prin proiect;
- obtinerea de venituri directe si indirecte ca urmare a dezvoltarii de produse/servicii/aplicati
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 02 Sep 2022
Dpdv contabil, baza legala de inregistrare in contabilitate a proiectelor finantate din fonduri nerambursabile se regaseste la Sectiunea 4.11 Subventii din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, respectiv la pct. 392-404.
In cadrul subventiilor se reflecta distinct:
- subventii guvernamentale;
- imprumuturi nerambursabile cu caracter de subventii;
- alte sume primite cu caracter de subventii.
La pct. 398 se precizeaza ca subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
Conform prevederilor pct. 399 din Ordin, subventiile acordate pentru acoperirea anumitor cheltuieli sunt recunoscute la venituri in aceeasi perioada ca si cheltuiala aferenta.
In mod similar, subventiile legate de activele amortizabile sunt recunoscute, de regula, in contul de profit si pierdere pe parcursul perioadelor si in proportia in care amortizarea acelor active este recunoscuta.
In cazul d-voastra, societatea este beneficiarul, care primeste in mod direct finantarea nerambursabila de 80 %, aceste sume fiind tratate contabil si fiscal ca subventii.
In contabilitate cheltuielile se vor inregistra dupa natura lor si cu analitice distincte iar sumele primite din subventii se vor recunoaste, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor, corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
Subventiile pentru active(corporale si necorporale) se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat. Venitul amanat se inregistreaza in contul rezultatului exercitiului pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
Pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:
- in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor, pe analitice distincte-finantare 80% si contributie proprie 20%;
- la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare (80%) cheltuielilor efectuate.
Monografia contabila poate fi urmatoarea:
Subventia aferenta activelor corporale si necorporale:
445 = 475
5121 = 445 suma incasata
Inregistrarea cheltuielilor efectuate:
Salarii aferente proiectului:
641 = 421
Cheltuieli de administratie aferente proiectului:
% = 401
605
604
611
612 etc.
In fiecare luna se reia la venituri suma corespunzatoare subventiei pentru cheltuielile efectuate(80%):
475 = 741
In cazul subventiilor aferente achizitionarii unor imobilizari acestea se reiau la venituri concomitent cu amortizarea imobilizarii, inregistrarile contabile fiind urmatoarele:
Achizitia imobilizarilor (din fonduri nerambursabile si din fonduri proprii):
21x = 404
Inregistrarea amortizarii imobilizarilor pe durata de viata stabilita:
6811 = 281x - inregistrare lunara
Si concomitent reluarea la venituri a fondurilor nerambursabile (partea de 80%):
475 = 7584
Pentru dezvoltarea unui produs software:
Potrivit prevederilor pct. 144 din Reglementarile contabile, o imobilizare necorporala este un activ nemonetar identificabil fara forma fizica.
Daca un element nu indeplineste conditiile de recunoastere a unei imobilizari necorporale, costul aferent achizitiei sau realizarii sale pe plan intern este recunoscut drept cheltuiala in momentul in care este suportat.
Potrivit prevederilor art. 152, beneficiile economice viitoare generate de o imobilizare necorporala pot include venituri din vanzarea produselor sau serviciilor, economii de costuri ori alte beneficii rezultate din utilizarea activului de catre entitate.
In privinta recunoasterii in categoria imobilizarilor necorporale a cheltuielilor aferente realizarii aplicatiei software, trebuie verificat in ce masura sunt respectate cerintele referitoare la recunoasterea si evaluarea imobilizarilor necorporale prevazute la pct. 153 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, precum si cele cuprinse la pct. 167 cu privire la recunoasterea imobilizarilor necorporale provenite din faza de dezvoltare a unui proiect intern.
Astfel, in cursul lunii, cheltuielile de productie/realizare produs software aferente perioadei se evidentiaza in functie de natura acestora, prin debitul conturilor de cheltuieli in corespondenta cu conturile corespunzatoare (28x Amortizari privind echipamente, 3xx Conturi de stocuri, 4xx Conturi de terti, precum si salarii cont 421).
La finele fiecarei luni suma costurilor suportate se inregistreaza in contabilitate ca imobilizari de natura cheltuielilor de dezvoltare, articol contabil:
203 = 721
La momentul finalizarii produsului software si a receptiei se efectueaza articolul contabil:
208 =203
si lunar se va inregistra amortizarea imobilizarii necorporale.
In acest caz, fondurile nerambursabile vor fi tratate ca subventii pentru active si se recunosc in contabilitate ca venit amanat, urmand a fi inregistrate ca venit curent pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea conform pct. 402 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
Inregistrarile contabile specifice sunt:
Recunoasterea dreptului de a incasa fondurile nerambursabile/subventiile europene:
445 = 475
Incasarea fondurilor
5121 = 445
Lunar se va inregistra amortizarea imobilizarii necorporale:
6811=2808
Recunoasterea venitului aferent pe masura amortizarii platformei informatice (80%):
475 = 7584
Vezi AICI alte cateva sute de MONOGRAFII CONTABILE alcatuite de specialisti in domeniu si ACTUALIZATE la zi >> Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile.